Băcăuanii, datori vânduţi la termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire se plâng că abia mai pot face faţă cheltuielilor zilnice.

NU RATA:

Branul şi Râşnovul, la un pas de a rămâne fără gaz

Băcăuanii au acumulat restanţe de peste 1 milion de lei la încălzire de când a început iarna. Majoritatea datornicilor spun că nu au soluţii pentru plata facturilor, în condiţiile în care traiul zilnic este tot mai scump, iar mulţi angajatori le-au redus chiar salariile în ultimele luni ale anului trecut.

Deşi preţul gigacaloriei a rămas acelaşi de anul trecut, de 137,6 lei, băcăuanii se plâng totuşi că facturile lunare sunt enorme. „E mult. Ne-au rămas goale buzunarele după ce-am plătit utilităţile. Ţi-e greu să ştii că ai intrat într-un an nou cu datorii, dar nu avem de ales decât să amânăm din plăţi ca să trăim decent“, a spus Nicolaie Apetrei.

CET are de recuperat peste 18 milioane de lei

Băcăuanul locuieşte la un apartament cu trei camere şi are de achitat în jur de 350 de lei la factura pe decembrie. Restanţa lui la asociaţie se ridică la 800 de lei. Datoria totală pe care o are de încasat CET Bacău este de 18,4 milioane de lei. „Debitori sunt atât agenţii economici, cât şi restul populaţiei, care deţine şi ponderea cea mai mare a restanţelor“, a explicat Elena Cârnu, purtătorul de cuvânt al CET Bacău.

Într-un top al datornicilor, pe primul loc este Asociaţia 71 Taifun, cu restanţe de peste 980.790 de lei. Aceasta este urmată de Asociaţia 100 Primăverii, cu 870.108 lei şi Asociaţia 75, cu 793.674 de lei. La „lista neagră“ se adaugă Asociaţiile Aprodu Purice 112 şi 116, care au acumulat restanţe de peste 620.000 de lei. Fiecare asociaţie a adunat, de la începutul iernii restanţe de circa 3.000 de lei lunar.

Pentru că debitul pe care populaţia îl are de plătit este mai mare pe zi ce trece, CET Bacău se află în imposibilitatea de a plăti furnizorii. „Avem către E.ON Gaz datorii de peste 9,5 milioane de lei, din care 4,9 milioane de lei sunt penalităţi. La acestea se adaugă restanţele în valoare de 9 milioane de lei la furnizorul de cărbune. În total este vorba despre aproximativ 43,3 milioane de lei“, a încheiat Elena Cârnu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite