Băcăuanii, cu ochii pe produsele bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, sute de persoane fac coadă la tarabele pline cu verdeţuri şi rădăcinoase ale ţăranilor. Oamenii spun că preferă să cumpere de la producătorii autohtoni şi ocolesc pe cât se poate agenţii economici, care le oferă doar marfă adusă din străinătate.

Ceapa verde, usturoiul, salata, spanacul, mărarul sau pătrunjelul sunt doar câteva dintre produsele aflate la mare căutare în această perioadă. Zeci de tarabe din Piaţa Centrală sunt umplute zilnic cu verdeţuri şi rădăcinoase aduse la oraş de ţăranii care au făcut din agricultură un mod de trai. Oamenii garantează că marfa lor este bio şi că nu folosesc niciun fel de tratament chimic.


„Trăim din ce cultivăm“


„Avem o bucată de teren mai mare în spatele casei şi acolo punem din timp ceapă, usturoi şi verdeţuri. Venim la piaţă de vreo trei ani şi suntem mulţumiţi că ne câştigăm existenţa. Am început comerţul când am rămas fără serviciu“, a spus Ion Mardare, un producător din Pânceşti. Pentru că Bacăul este recunoscut pentru puterea de cumpărare, printre vânzătorii din judeţ se amestecă zilnic şi câţiva ieşeni, gălăţeni sau buzoieni.


„Avem mai multe femei care vin de mult timp la noi cu verdeţuri şi rădăcinoase din Paşcani, Târgu Frumos, Suceava şi de prin Galaţi, care aduc saci de cartofi. Ei spun că aici vând mai bine decât la ei. Am început chiar să le pregătim două camere aici, în sediu, unde să-i cazăm“, a declarat Vasilică Busuioc, directorul Administraţiei Pieţelor Bacău.


Cartofi scumpi, aduşi din în Polonia şi Germania


Dacă în sectorul de verdeţuri marfa este bio, în zona agenţilor economici toate produsele sunt aduse de la mii de kilometri depărtare. „Nu există niciun comerciant care să vândă acum cartofi româneşti. Totul este din străinătate. Predomină Polonia, Germania, iar la roşii Turcia. Au început să vină şi cu ceapă din afară“, a completa Busuioc.


Băcăuanii recunosc că de nevoie cumpără şi marfă străină. „Dacă roşiile le mai putem aştepta până ce se fac ale noastre, de cartofi nu ne putem lipsi. Sunt scumpi şi fără gust, dar sunt mâncăruri care nu se fac fără ei. În rest, ne orientăm şi noi să cumpărăm produse cât mai naturale de la ţăranii noştri şi mai puţin de la bişniţari“,  a spus Vasilica Popa, confecţioneră.


Anul trecut, Administraţia Pieţelor Bacău a dat pe mâna Poliţiei 42 de comercianţi din Piaţa Centrală care aveau certificate de producător cu date neconforme. „Am trimis o adresă la Poliţia din Bacău şi alta la Galaţi. Cei de la noi mi-au răspuns că au amendat vreo patru, dar de la Galaţi n-am primit nici acum răspuns“, a conchis Busuioc.

___________________

Preţuri din piaţă
pătrunjel, mărar, leuştean: 1 leu/legătura;
ceapă verde: 50 de bani - 1 leu/legătura;
usturoi: 1 leu/legătura
spanac: 3 lei/kilogramul;
morcov: 2,5 lei/kilogramul;
castraveţi: 4 lei/kilogramul;
cartofi noi: 3,5 lei kilogramul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite