Bacău: Băcăuanii vor da la toamnă un nou examen de civilizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Băcăuanii vor da la toamnă un nou examen de civilizaţie
Bacău: Băcăuanii vor da la toamnă un nou examen de civilizaţie

Deşeurile din hârtie, plastic şi sticlă vor fi colectate separat

De cinci ani, autorităţile locale încearcă să implementeze un nou sistem de colectare selectivă a gunoiului.

Începând de anul viitor, băcăuanii vor trebui să arunce gunoiul în mod organizat, în tomberoane speciale. Autorităţile locale derulează de mai bine de patru ani un proiect prin care îşi propun trecerea, treptat, la colectarea selectivă. Deocamdată a fost implementată doar colectarea PET-urilor din plastic, pentru care există „ţarcuri“ speciale în cele mai multe cartiere ale municipiului Bacău.


Colectarea selectivă va fi extinsă şi în mediul rural. Săptămâna viitoare vom cere primăriilor din judeţ să înfiinţeze «ţarcuri» pentru colectarea PET-urilor. Din septembrie se vor instala şi alte recipiente pentru deşeuri de alt tip“, a declarat Paul Toderică, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău.


Noul sistem,
funcţional din 2010


Specialiştii de la Protecţia Mediului speră ca proiectul de colectare selectivă să ţină pasul cu cel de amenajare a depozitului ecologic de colectare a deşeurilor. Prima celulă a noului depozit va fi dată în folosinţă în luna octombrie, dacă termenul avansat de Primăria municipiului Bacău va fi respectat.


Din toamnă se va face colectare selectivă, nu numai pentru PET. Lumea a început să se obişnuiască, primele încercări de acest fel au dat rezultate în cartierele unde am început colectarea selectivă, iar tot judeţul va depozita deşeurile la Bacău, cu precizarea că vor fi staţii de sortare şi de transfer şi în celalalte oraşe din judeţ“, a  mai declarat directorul APM Bacău. Până în luna octombrie a acestui an, toate depozitele de gunoi din mediul rural vor fi ecologizate, potrivit reprezentanţilor APM Bacău. Deasupra lor se va turna un strat de pământ.


În prezent, în municipiul Bacău, dar şi în celelalte localităţi din judeţ deşeurile se colectează fără să se ţină cont de tipul acestora. Singurele excepţii sunt câteva puncte din oraş, unde s-a introdus experimental sistemul de colectare selectivă. Băcăuanii spun că sunt de acord cu noul sistem, dar şi că este nevoie de aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu se vor conforma.

Instrucţiuni de colectare

În câteva cartiere din oraş există în acest moment tomberoane diferite pentru tipurile de gunoi. Locuitorii sunt invitaţi de autorităţi să arunce separat hârtia, plasticul şi sticla. De asemenea, în mai multe zone funcţionează sistemul de colectare a PET-urilor, după ce locuitorii s-au obişnuit să le arunce într-o incintă separată de celelalte tomberoane.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite