Bacău: Băcăuanii se feresc să-şi cheltuiască banii pe blănuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Băcăuanii se feresc să-şi cheltuiască banii pe blănuri
Bacău: Băcăuanii se feresc să-şi cheltuiască banii pe blănuri

Cei mai mulţi producători de căciuli comercializează marfa din sezonul trecut

Şi meşteşugarii din atelierele de pielărie se plâng că mai mult peticesc şi vopsesc haine vechi, în loc să confecţioneze altele noi. 

Lăsarea frigului a fost ca o mană cerească pentru comercianţii de căciuli de blană, care s-au şi grăbit să ocupe un loc la tarabele din Piaţa Centrală a Bacăului. Multă marfă este din sezonul trecut, când vânzările au fost foarte slabe. Nici în iarna aceasta lucrurile nu par să se schimbe. „Stau de dimineaţă aici şi am încremenit de frig. Au fost câţiva oameni care au venit, s-au uitat şi au plecat. Cred că de acum am să mai vin în ziua de leafă sau atunci când se iau pensiile. Că aşa pierd timpul degeaba în piaţă“, ne spune supărată Elena Manciu, o comerciantă de căciuli de blană.

Arta negocierii

Oamenii se plâng că au redus cât de mult au putut preţul căciulilor, însă nici pe degeaba nu le pot da. „E muncă la ele, nu jucărie. Pielea trebuie prelucrată într-un anumit fel, în aşa încât să nu curgă părul. Altfel ne pierdem clienţii. Oamenii vor însă ieftin şi bun. Ba chiar pe degeaba, dacă s-ar putea“, susţine un alt comerciant de căciuli. Deşi se plâng că au cheltuieli mari, micii producători mai lasă totuşi de la ei, dacă văd că apar clienţii. „Vreau să cumpăr o căciulă, că văd că a venit frigul. Am mers pe la mai multe tarabe, dar am găsit doar una pe măsura mea. Vânzătorul mi-a cerut 110 lei pe ea. Dacă o lasă la 100 poate o să cumpăr“, ne spune Costache Stan, unul dintre muşteriii blănarilor. Maria Stan a fost ceva mai hotărâtă, când a venit vorba să-şi cumpere o căciulă de blană. „Am strâns din dinţi şi am scos un milion de lei vechi din buzunar. Dar nu aveam ce face. Am negociat cu vânzătoarea şi a mai lăsat la preţ“, spune femeia.

Hainele vechi de piele, recondiţionate

Tot cu prima zăpadă s-au înmulţit şi muşteriii atelierelor de pielărie şi cojocărie. „Toamna şi iarna ce mai scoatem şi noi nişte bani. În timpul verii bate vântul. În aceste zile am avut mai mulţi clienţi decât de obicei“, ne-a declarat şi Cătălin Popescu, administratorul unui atelier de pielărie din Bacău. El a precizat că mulţi băcăuani au venit cu haine vechi la vopsit sau chiar reparat, în timp ce persoanele care au comandat un produs nou pot fi numărate pe degete. 

Preţul depinde de blană
Costul unei căciuli de blană oscilează între 70 şi 150 de lei, în funcţie de model, lucrătură şi materie primă. Căciulile de miel pentru bărbaţi pot fi achiziţionate cu 100 de lei, în timp ce produsele pentru femei sunt mai scumpe. O căciulă de nutrie ajunge chiar 150 de lei, dar preţul poate fi negociat.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite