Bacău: Băcăuanii îşi caută slujbe în ţări din vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Băcăuanii îşi caută slujbe în ţări din vestul Europei
Bacău: Băcăuanii îşi caută slujbe în ţări din vestul Europei

Criza locurilor de muncă din judeţ îi determină pe aceştia să plece în străinătate

Din cei 1.134 de şomeri înregistraţi în evidenţele Compartimentului pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Străinătate Bacău, 544 s-au angajat în ţările UE.

Dezamăgiţi de oferta slabă a angajatorilor, tot mai mulţi băcăuani caută slujbe în ţările europene. După ce o bună parte dintre ei au fost disponibilizaţi sau au absolvit o formă de învăţământ în urma căreia nu au găsit nici un post vacant,  mulţi dintre tinerii sau persoanele trecute de vârsta de 35 de ani apelează la angajaţii din Compartimentul pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Străinătate din cadrul Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. De când s-a înfiinţat acest serviciu, 1.134 de băcăuani s-au înscris în evidenţele Compartimentului. Dintre aceştia, 544 au plecat deja la muncă în străinătate.

Cei mai mulţi au ajuns în Germania. Mai exact, 470 dintre ei s-au angajat ca îngrijitori la domiciliu, agricultori, barmani, ospătari şi muncitori necalificaţi“, ne-a explicat Ştefan Şilochi, directorul AJOFM Bacău. La fel de căutate au fost şi ţări precum Danemarca, Cipru, Marea Britanie, Italia şi Spania. „Oamenii apelează cu încredere la noi deoarece ştiu că le punem la dispoziţie contracte sigure, cu acte în regulă. Le oferim consiliere gratuită şi le realizăm noi documentaţia necesară“, a mai adăugat Şilochi.


Salarii între 800
şi 1.000 de euro


Pentru băcăuani aceste facilităţi sunt binevenite pentru că procedurile se simplifică. „Am rămas fără serviciu, în ianuarie. Mi-am depus CV-ul EURES pentru a pleca la muncă peste hotare. Prin Compartiment ştiu că mai devreme sau mai târziu o să prind o ofertă bună şi sigură“, a precizat Mariana Iftimie, o şomeră de 45 de ani care caută un post de îngrijitoare în Spania.


Anul acesta, cele mai multe solicitări de angajare au venit din partea bărbaţilor. „În total avem 259 de cereri, dintre care doar 33 sunt depuse de femei. 55% dintre solicitanţi au studii medii sau studii postliceale şi au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani“, ne-a explicat Alina Popa, consilier EURES.  Majoritatea celor care pleacă la muncă în străinătate primesc salarii cuprinse între 800 şi 1.000 de euro.


Până în luna august, doar 24 dintre persoanele aflate în căutarea unui job în străinătate figurează în baza de date ca având studii superioare.  Pentru ei, majoritatea posturilor disponibile în această perioadă sunt de medici specialişti şi programatori.

Locuri de muncă vacante în ţările UE


Din această lună, băcăuanii au la dispoziţie 90 de locuri de muncă în Germania. Se caută medici, asistenţi medicali, îngrijitori la domiciliu şi lucrători în gastronomie. Se mai caută persoane care să activeze în curăţătorie în Finlanda, medici în Marea Britanie, un programator pentru Norvegia, un doctor oftalmolog în Slovenia şi 20 de medici specialişti în Spania.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite