Băcăuancele aleargă după prăjituri de-a gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patiserii aşează fursecuri în zeci de tăvi
Patiserii aşează fursecuri în zeci de tăvi

Doar o mică parte dintre gospodine mai gătesc acasă în preajma Sărbătorilor de Iarnă. Patiserii lucrează la foc continuu pentru a onora zeci de comenzi. Ei trebuie să pregătească diferite specialităţi şi pentru firmele care organizează petreceri de Sărbători.  

Din lipsă de timp şi pricepere, foarte multe băcăuance preferă să-şi cumpere, anul acesta, de sărbători, cozonaci, torturi şi prăjituri de la patiseriile din oraş. Deşi, produsele sunt destul de „piperate“ la preţ, gospodinele spun că în acest fel economisesc timp.

„Nouă de la serviciu nu ne dau liber până-n ajunul Crăciunului. Nu-mi ajunge timpul să fac şi curat, să împodobesc şi bradul şi să şi gătesc. Plus, că nu-mi ies ca la carte prăjiturile“, ne-a declarat Irina Stamate, o băcăuancă de 27 de ani.

Torturile şi cozonacii, cele mai solicitate dulciuri

La patiseriile din oraş, deja lista de comenzi este destul de lungă, astfel încât, angajaţii lucrează pe două schimburi, până târziu în noapte. „Faţa de anul trecut, avem multe comenzi pentru torturi şi, mai ales, cozonaci. Vom lucra şi de pe 29 până pe 31 decembrie, ca totul să fie gata la timp şi pentru Anul Nou“, ne-a spus Ion Cârtea, managerul unei patiserii din oraş. Comezile, în special, pentru Anul Nou, sunt dublate de firmele şi restaurantele, care pregătesc băcăuanilor petreceri de Revelion.

„Am făcut deja o comandă generoasă la o cofetărie din oraş de cinci sortimente de prăjituri, 15 cozonaci, un tort de 10 kilograme din fructe şi lista continuă“, ne-a spus Vasile Stroie, administratorul unei firme din oraş, care spune că pregăteşte pentru mâine seară o petrecere pentru 50 de angajaţi. Singurii băcăuani care nu-şi cumpără dulciurile tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou sunt cei care s-au obişnuit din familie ca în casă să se gătească de sărbători.

„Nu-i permit soţiei să cumpere cozonacul. Are o reţetă nemaipomenită de la mama ei şi îi iese foarte bine. Dulciurile de la magazin sunt pline de conservanţi“, ne-a zis Grigore Sandu, pensionar.

Preţuri orientative
La cofetăriile din oraş tortul se vinde de sărbători la preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei kilogramul, în funcţie de compoziţie. Cozonacii româneşti se vând cam la acelaşi preţ ca anul trecut, adica între 15 şi 30 de lei, în funcţie de gramaj şi ingrediente. Cei din import costă între 10 şi 45 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite