Bacău: Băcăuancele cu meserii monopolizate de bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de doamne aleg să se angajeze ca şofer de taxi sau ca agent de pază

Pe timp de criză, reprezentantele sexului frumos nu ţin cont de propria singuranţă şi se angajează în domenii în care este nevoie de muşchi şi sânge rece.     

 Zeci de băcăuance se orientează spre meserii bărbăteşti, fără a ţine cont de riscurile pe care le implică acestea, pentru a-şi câştiga existenţa. Marina Iorga (33 de ani) spune că nevoia de bani a făcut-o să lucreze ca şofer de taxi. „Ştiu că este periculos, ştiu că taximetriştii sunt mereu ameninţaţi, tâlhăriţi şi chiar ucişi. Însă nu am, deocamdată, alternative. Încerc să fiu cât mai prudentă şi, pe cât posibil, să-mi aleg clientela“, ne-a declarat taximetrista.

Pentru că în Bacău concurenţa între taximetrişti este foarte mare, Marina a trebuit să treacă peste bunul-simţ şi să „împrumute“ tupeul specific colegilor de breaslă.

A „împrumutat“ din obiceiurile colegilor

„Recunosc, parchez în locuri interzise, opresc unde-mi cere clientul, chiar dacă blochez circulaţia. Câteodată, chiar mai înjur la volan“, spune jenată băcăuanca.Taximetrista spune că meseria are şi părţi bune şi că a întâlnit mulţi oameni decenţi. Cei cu dare de mână i-au lăsat bacşiş şi i-au vorbit frumos, iar alţii chiar i-au cerut datele de contact şi au devenit clienţi fideli. Zeci de doamne din Bacău au acceptat să poarte şi uniforma de agent de pază, deşi această profesie este destul de periculoasă. „Dacă bărbaţii pot face aşa ceva, pot şi femeile. Poate că ele se descurcă mai bine în situaţii critice. Deocamdată, de când m-am angajat nu am avut nicio intervenţie în forţă“, ne spune Camelia Stroe, agent de pază la un supermarket.

Patronii, mulţumiţi de angajatele lor

Managerii agenţiilor de pază susţin că femeile sunt bine pregătite, din punct de vedere fizic şi psihic, pentru a imobiliza orice hoţ.

„Selecţia este riguroasă. Timp de trei luni, ele fac pregătire fizică intensă, învaţă să folosească armamentul din dotare, sunt puse în tot felul de situaţii dificile“, explică George Gavrilă, directorul unei agenţii de pază din Bacău. Managerul spune că din cei 200 de angajaţi ai firmei, 20 sunt femei.

Cum în perioadele de criză mulţi hoţi încearcă să dea spargeri în magazinele din Bacău, doamnele în uniformă n-au timp să se plictisească.

Mihai Bâleş, PENSIONAR: Nevoia de bani te obligă în ziua de azi să accepţi meserii pe care în mod obişnuit nu le-ai vrea.

Ştefan Hanu, PENSIONAR: Femeile sunt independente. Acceptă cu uşurinţă o meserie dificilă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite