Bacău: Val de adolescenţi în comă alcoolică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii s-au manifestat extrem de agresiv. Medicii cred că au combinat băutură cu etnobotanice. Cazurile mai grave au ajuns la Psihiatrie.

Andreea B. (19 ani) a fost una dintre pacientele-problemă aduse la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Bacău. Aflată în stare avansată de ebrietate, tânăra a început să înjure personalul medical şi chiar să devină agresivă.

„Fata susţinea că a fost şefă de promoţie la un liceu de renume şi le-a vorbit extrem de urât asistentelor. A fost adusă de la o petrecere publică la fel ca şi ceilalţi tineri. Curios este că numărul adolescentelor care au ajuns la noi din cauza alcoolului este egal cu cel al băieţilor“, a declarat Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Internaţi la Secţia de Psihiatrie

Având în vedere comportamentul tinerilor aduşi la UPU, medicii nu exclud ca aceştia să fi combinat băuturile cu drogurile uşoare. După ce au fost stabilizaţi, unii dintre ei au fost transferaţi în Secţia de Psihiatrie. „Aici au fost în jur de zece internări în fiecare zi, majoritatea adolescenţi, pentru consum de alcool şi etnobotanice“, a mai spus Mirela Romaneţ.

Şi medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA)Bacău au constatat că adolescenţii au sărbătorit trecerea în noul an cu sticla în mână. „În ultimele trei zile am primit peste 360 de apeluri. O parte dintre ele au fost pentru a transporta la spital tineri aflaţi în comă alcoolică“, ne-a declarat doctorul Adrian Colibaba, director medical al SJA Bacău.

Beau şi fumează pentru a socializa mai uşor

Psihologii sunt de părere că tinerii sunt tot mai predispuşi la acest gen de excese şi că o mare parte din vină o au părinţii. „Ei trebuie să fie atenţi la anturajul copiilor şi cu cine îşi petrec timpul. Pentru ei, tutunul şi alcoolul au ajuns un mod de socializare. Dacă nu ai aceste vicii rişti să fii exclus din grup sau marginalizat“, a explicat Anca Stamatache, psiholog şcolar.

Specialiştii mai consideră că numărul mare al fetelor care au ajuns cu alcoolemie ridicată la Urgenţe are drept cauză dorinţa de a se emancipa. „Toate acestea se întâmplă pe fondul unei relaxări sociale. Băieţii nu sunt deranjaţi de faptul că ele beau. Numai că fetele experimentează la limită“, a adăugat psihologul.


Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite