Bacau: Ursul de la Dărmăneşti, strunit cu cealăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cealăul are în vârf un cap de urs sau de vultur cu ochi coloraţi şi limbă roşie
Cealăul are în vârf un cap de urs sau de vultur cu ochi coloraţi şi limbă roşie

Obiceiul îmblânzirii ursului de către cetele de urători care au bâte sculptate de bătrânii satului datează de pe vremea dacilor. Meşterii care fac astfel de toiage le dau gratis urătorilor pentru că tradiţia spune că astfel vor avea un an mai bun.

Ceata de la Dărmăneşti este singura din ţară în care urătorii mână la joc ursul cu cealăul. Obiectul este de fapt un toiag gros făcut din lemn de plop sau tei, sculptat de meşterii populari din localitate. În vârful ciomagului se află un cap de urs sau de vultur care are rolul de a înfricoşa „sălbăticiunea“ obligată să joace. 


Cine sculptează un cealău va avea un an mai bun


Niciunul dintre bătrânii care sculptează un astfel de toiag nu ia bani pentru munca depusă. Conform tradiţiei, cei care sculptează un cealău vor avea un an mai bun. La Dărmăneşti sunt şapte cete care cuprind între 70 şi 150 de urători. Aşezarea lor „în scenă“ este bine pusă la punct. „La Dărmăneşti, ursul nu se îmblânzeşte decât cu cealăul. Ceata este formată din mascaţi, care reprezintă anul care a trecut, ursarii, adică cei care îmblânzesc animalul cu cealăul, irozii, care sugerează noul an, moşneagul, adică cel care predă ştafeta dintre vechiul şi noul an şi toboşarii“, a explicat Constantin Toma, viceprimarul oraşului Dărmăneşti. Cei mai bătrâni locuitori din Dărmăneşti cunosc bine meşteşugul realizării bâtei care struneşte ursul în timpul jocului.


Obiectul se sculptează cu minuţiozitate, se şlefuieşte, în vârf se pune capul de urs sau de vultur cu ochi coloraţi şi limbă roşie, iar la final se dă de câteva ori cu lac.  Tot bătrânii care fac cealăul ştiu să coasă şi opincile din picioarele omului îmbrăcat în blană de urs.


Îndeletnicire din tată-n fiu


„Cealăul pe care eu îl am de mult timp este făcut de un bătrân de 90 de ani de la noi din Dărmăneşti. Ştie meseria asta de la tatăl şi de la bunicul lui şi o face cu mare migală. Se spune că ursul mânat cu cealăul este mai ascultător, iar dacă îl loveşti urlă cât îl ţine gura“
, a povestit Cătălin Simion, cap de ceată. Tot tradiţia populară spune că un bărbat care are în mână un cealău poate ţine în frâu doi urşi.


„În timpul jocului, ursul trebuie să fie subjugat de om şi din când în când să stea în genunchi. Chiar dacă unii spun că acest obicei a fost adus la noi în zonă de ţiganii din Berzunţi, de fapt nu e aşa. În cărţile de folclor  scrie că acest ritual datează de pe vremea dacilor“, a declarat Cristian Fulga, ursar în ceată.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite