Bacău: Urgenţele, sufocate de cazuri uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii se plâng că la medicul personal trebuie să-şi facă programare din timp, dar boala nu aşteaptă.

Zilnic, zeci de băcăuani apelează la medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Bacău pentru consultaţii sau tratament. O parte din aceştia ar putea să bată la uşa medicului de familie, dar pentru că nu au programare, aşa cum prevede noul regulament impus de Casa Naţională de Sănătate, sau nu au bani să plătească consultaţia, iau calea spitalului.


Aici, prioritate au cazurile grave, iar timpul se scurge în defavoarea celor care ajung la unitatea medicală pe propriile picioare. „Trebuie să aşteptăm. La medicul de familie nu te mai primeşte peste un anumit număr de consultaţii decât cu bani. Nu am de unde să plătesc şi am venit la spital, dar aici trebuie să aştepte pentru că vin tot felul de cazuri“, ne-a mărturisit Maria Duma, hipertensivă.

Între două cazuri grave, primesc consultaţie şi băcăuanii luaţi prin surprindere de boală. „Toată noaptea am avut dureri abdominale şi am venit la Urgenţe. Este aberant să-i ceri unui om să-şi facă programare. Eu n-am de unde să ştiu când mi se face rău“, ne-a spus Camelia Butnaru.

Medicii de la Urgenţe au simţit că numărul pacienţilor a crescut. „În luna mai, faţă de luna februarie, numărul pacienţilor care s-au adresat la Urgenţe a crescut cu aproape 15%. În weekend am avut 140 de pacienţi ziua şi 90 noaptea. Este crunt pentru un singur medic să vadă atâtea cazuri într-o gardă“, ne-a declarat Elena Bilbor, medic şef UPU Bacău.

Unii dau consultaţii gratis 
De cealaltă parte, medicii de familie spun că şi ei fac compromisuri pentru ca bolnavii să nu fie puşi pe drumuri. Noile norme impuse de Ministerul Sănătăţii au redus numărul de consultaţii la douăzeci pe zi. După această cifră consultaţiile trebuie taxate cu 10 sau 20 de lei. „Eu am 2.200 de persoane pe listă, din care peste 400 au cardiopatie ischemică şi trebuie să-i văd în fiecare lună. Dacă îi programez numai pe aceştia, deja mi-am acoperit numărul de consultaţii impus de Casă. Nu pot să nu am grijă de toţi bolnavii mei şi atunci îi consult, nu le iau nici bani, dar nici nu-i raportez la Casa de Sănătate“, spune Marilena Căliman, medic de familie. Cadrele medicale spun că acest program vine în sprijinul bolnavilor cronici, care îşi stabilesc din timp vizita la doctor, dar nu ţine cont şi de cei care se îmbolnăvesc subit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite