Bacău: Universitatea de stat îşi pierde studenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii îşi aleg facultatea în funcţie de aptitudini şi nu ţin cont de cerinţele pieţei muncii
Studenţii îşi aleg facultatea în funcţie de aptitudini şi nu ţin cont de cerinţele pieţei muncii

Profesorii cred că de vină sunt recesiunea economică, dezinteresul elevilor pentru educaţie şi lipsa unui job sigur. La „Vasile Alecsandri“, anul universitar a început în această toamnă cu 7.000 de tineri, cu 10% mai puţin tineri faţă de anul trecut.

Conducerea universităţii nu s-a arătat surprinsă de scăderea numărului celor care vor să urmeze o facultate.


 „Sunt mai puţini studenţi faţă de anii anteriori, dar sunt încă optimist. Stăm bine faţă de alte centre universitare. Mă aşteptam să ne atingă şi pe noi acest fenomen având în vedere situaţia economică şi dezinteresul tinerilor pentru educaţie“
, a spus prof. dr. Valentin Nedef, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău.


„Vor să înveţe puţin şi să se distreze mult“


Rectorul a mai spus că tinerii nu-şi mai aleg cursurile în funcţie de cerinţele pieţei, ci în funcţie de cât de uşoară e o facultate.


„Majoritatea tinerilor caută să facă facultăţi uşoare. Vor să înveţe cât mai puţin şi să se distreze cât mai mult. Piaţa muncii cere specialişti în domeniul ingineriei mecanice, în tehnologia informaţiei sau în biochimie, dar mulţi fug de aceste facultăţi pentru că sunt grele“, a mai spus Nedef. Numeroşi tineri care sunt în anul I au recunoscut că nu s-au gândit foarte mult când au decis ce vor face după absolvire. Au ţinut cont doar de aptitudinile pe care le au în prezent şi mai puţin de oportunităţile din viitor.


„M-am apucat de facultate ca să nu ajung să lucrez pe şantier sau să vând legume în piaţă. Sper ca piaţa muncii să se mai dezgheţe până când voi termina eu studiile. La început îmi voi căuta de muncă în ţară, iar, dacă nu găsesc, îmi voi încerca norocul şi peste hotare“, a spus Adrian Cruceanu, student în anul I la Facultatea de Tehnologia Informaţiei. Deocamdată, cei care au terminat deja studiile superioare mai au de aşteptat până când angajatorii vor  apela la serviciile lor.


Două posturi pentru studii superioare la AJOFM


Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), din cele 391 de posturi aflate în oferta agenţiei doar două sunt destinate persoanelor cu studii superioare. „Sunt săptămâni în care oferta este şi mai mică. Acum, în baza noastră de date, figurează doar două cereri: pentru un economist şi pentru un tehnician veterinar“, a spus Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite