Bacău: Un nevăzător vrea să îşi publice poeziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Cristian spune că uneori mai scrie şi singur
Vasile Cristian spune că uneori mai scrie şi singur

Faptul că boala i-a răpit lumina ochilor nu l-a împiedicat pe Vasile Cristian să-şi ducă mai departe visul şi să se bucure de viaţă prin poezie. Primele versuri le-a scris la  20 de ani, iar în prezent are peste 100 de creaţii.

La cei 59 de ani ai săi, Vasile Cristian, din Bacău, mai are un singur vis. Să cuprindă toate poeziile pe care le-a scris de-a lungul vieţii într-un volum. Bărbatul trăieşte în întuneric de mai bine de 13 ani. Un dibet zaharat, netratat la timp, i-a furat vederea, dar nu şi harul.

„Este un talent pe care eu îl am din naştere. De mic copil, când învăţam la şcoala din sat, din comuna Răcăciuni, mi-a plăcut literatura. La matematică aveam numai 5 şi 6, iar la limba română 10 pe linie“, îşi aminteşte bărbatul. S-a apucat să scrie versuri la 20 de ani, când s-a întors din armată.

S-a refugiat în poezie
Pe atunci, aproape în toate creaţiile sale vorbea de iubire, de trăirile specifice vârstei. A urmat o pauză de câţiva ani, în care Vasile şi-a văzut de familie, de fetiţă, de serviciu. La vârsta de 45 de ani, pe când lucra ca tehnician la o fabrică din oraş, a început să-şi piardă din vedere.

„Nu mai vedeam bine şi plăteam fetele de la birouri ca să-mi facă şi mie hârtiile. Asta până într-o zi când şeful a aflat şi m-a dus forţat la medic. Atunci mi s-a spus că am diabet zaharat dezechilibrat. În câteva luni am fost pensionat şi încadrat în gradul I de handicap“, mai spune Vasile Cristian. Lovitura a fost puternică, dar în întunericul care l-a înconjurat peste noapte, Vasile Cristian şi-a amintit de pasiunea pentru poezie. Atunci a reluat scrisul, doar că de această dată versurile lui exprimau tristeţe.

„Am început să scriu despre acest handicap, despre soarta celor ca mine. Cu timpul am început să mă obişnuiesc, să mă bucur din nou de viaţă şi să scriu şi poezii ceva mai vesele“, a spus băcăuanul. A ajuns la peste 100 de creaţii pe care şi-ar dori să le strângă într-o carte.

Nu are banii necesari
„Aceasta este ultima mea dorinţă. Dacă fac şi asta, atunci pot să mă duc la stele. Aş fi primul nevăzător din judeţ care scrie poezii. Doar că nu am banii necesari“, a mărturisit Vasile Cristian.

Bărbatul trăieşte într-o garsonieră de 12 metri pătraţi, împreună cu soţia sa, dintr-un venit de 700 de lei pe lună. A găsit susţinere şi la Biblioteca Judeţeană din Bacău, unde toate poeziile au fost corectate şi redactate în format electronic. Bărbatul mai are în portofoliu şi peste 150 de epigrame.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite