Bacău: Transportă elevii cu microbuze fără licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii băcăuani au fost somaţi de Autoritatea Rutieră Română să intre în legalitate dacă nu vor să fie amendaţi. Până acum, doar trei primării din cele 56, câte deţin microbuze, au obţinut documentul. Edilii dau vina pe lipsa banilor.

Zeci de microbuze şcolare din judeţul Bacău transportă zilnic elevi, deşi nu deţin documentele necesare. Licenţele de transport au fost ultima preocupare a edililor, care acum sunt somaţi de reprezentaţii Agenţiei Bacău a Autorităţii Rutiere Române  (APP) să facă demersurile necesare obţinerii actelor, dacă nu vor să fie amendaţi.

„Până acum avem doar trei primării care au ridicat licenţă de la noi. Mai avem în lucru peste 30 de dosare, însă sunt şi primării care nu au făcut nimic în acest sens. O să trecem la controale şi cine nu s-a licenţiat va fi amendat“, a declarat Florin Toma, directorul ARR Bacău. 

Au tras maşinile pe dreapta

Amenzile nu sunt de trecut cu vederea. Pentru lipsa licenţei, valoarea ajunge până la 20.000 de lei, iar pentru lipsa copiei conforme la 15.000 de lei. Mai mult,  microbuzele ar putea fi trase pe dreapta, ceea ce ar pune în pericol naveta elevilor.

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău cred că problemele se vor rezolva. „Noi am avertizat primarii prin directorii de şcoli şi am organizat chiar şi o întâlnire cu cei de la ARR. Întreţinerea autovehiculelor şi costurile cu transportul sunt suportate de autorităţile locale şi ei trebuie să găsească soluţii“, a spus Teodora Craus, inspector general adjunct la IŞJ Bacău. Primarii spun că lipsa fondurilor i-a împiedicat să obţină aceste acte.

„Sunt multe costuri. Trebuie să trimiţi o persoană la cursuri, să obţină atestat, să duci maşina la Registrul Auto Român (RAR) şi tot aşa. Am făcut o parte din aceste lucruri. Să vedem bugetul pe anul acesta şi o să prindem la cheltuieli şi obţinerea licenţei“, a declarat Lucian Cheţa, edilul comunei Răcăciuni.

Alţii au tras maşinile pe dreapta. „Am primit acum un microbuz nou şi facem transport doar cu acesta. Celălalt este stricat şi n-am mai făcut demersuri ca să obţin licenţă că nu are sens“, a spus Ioan Zăbrăuţanu, primarul din Huruieşti.

În această perioadă reprezentanţii RAR verifică starea tehnică a microbuzelor şcolare. „Din cele 86 de microbuze, câte sunt în judeţ, în afară de cele venite recent, noi am verificat deja 58. La trei s-au identificat defecţiuni tehnice grave, două nu aveau Inspecţia Tehnică Periodică şi la alte 12 am găsit defecţiuni minore“, a spus Dan Voicu, director la RAR.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite