Bacău: Tinerii renunţă la petrecerea de nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că numărul căsătoriilor a scăzut simţitor în ultima perioadă. Anul acesta doar 393 de perechi au spus „Da!“ la Starea Civilă.

Ramona şi Dorin Pintilie au vrut să facă anul acesta nunta, dar au renunţat deoarece nu au găsit suficienţi bani pentru organizarea acesteia. „Am făcut doar o logodnă religioasă. Ramona e şomeră şi eu sunt chelner la un restaurant. Ca să organizăm nunta ne trebuiau cel puţin 20.000 de lei, bani pe care nu-i avem deocamdată, mai ales că stăm şi în chirie. Organizatorii nu au lăsat deloc din preţuri, ba le-au majorat“, a spus Dorin.

Fac rate la bancă
Cei care au făcut deja nunta spun că au cheltuit enorm. „Am cheltuit în jur de 30.140 de lei la restaurant şi am rămas în mână la final cu 10.000 de lei. Noi am ieşit bine cu banii, dar am auzit că alţii nu au mai rămas cu aproape nimic după nuntă deoarece preţurile sunt mari, iar oamenii afectaţi de reducerile salariale au închinat mirilor foarte puţin“, ne-a explicat Răzvan, proaspăt căsătorit.  Ca să plătească meniurile, fotograful şi costumele, unii tineri apelează la împrumuturile bancare.

„Am făcut împrumut în bancă şi am plătit tot. Banii care mi-au ieşit după petrecere i-am dat înapoi. Altfel nu-mi permiteam să fac nimic“, ne-a spus Iustin Năstase, de 28 de ani.
Patronii magazinelor de rochii de mireasă şi cei care vând flori, dar şi fotografii şi administratorii resturantelor au majorat preţurile cu 5%. „Trebuie să ne conformăm costurilor pieţii. Chiar dacă oamenii au mai puţini bani, trebuie să trăim şi noi. Afacerile sunt afaceri“, a spus Viorel Mihoc, fotograf.

Rochiile de mireasă şi muzica sunt cele mai scumpe. „La noi preţurile variază între 1.000 şi 2.400 de lei de lei la rochii şi în jur de 600 de lei la costumele bărbăteşti“, a declarat Manuela Pătrăcescu, patroana unui magazin.

Muzicanţii cer între 1.500 şi 2.500 de euro, iar la resturante meniul este cuprins între 160 şi 220 de lei după varietatea produselor. Aceste costuri i-a speriat pe mulţi dintre viitorii însurăţei.
„În 2008 am avut 1.543 de căsătorii, în 2009 doar 1.476, iar în prima jumătate a anului acesta 393. Cifrele sunt în scădere şi nu cred că situaţia se va schimba în următorii ani“, a spus Ana Sasu de la Starea Civilă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite