Bacău: Tamara Guşetu - Bibliotecarul pasionat de regie (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tamara Guşetu
Tamara Guşetu

I-au trecut prin mână zeci de copii care au învăţat de la ea cum să recite profesionist şi cum se joacă o piesă de teatru pe placul publicului.

Tamara Guşetu a crescut într-o familie de cadre didactice, iar dragostea pentru teatru, literatură şi muzică a avut-o încă din copilărie. În clasa I a participat la un concurs judeţean  de recitare şi s-a întors acasă cu marele premiu. Atunci a realizat că niciodată nu se va putea desprinde de poezie.

Timp de 16 ani a fost bibliotecară la Şcoala „Mihail Sadoveanu“ din Bacău şi aici le-a împărtăşit copiilor din talentul ei. I-a învăţat să recite şi să joace în mici piese de teatru. „Am o dragoste imensă pentru copii. Toţi îmi plac. Chiar şi cei şturlubatici. Dacă li se dă mereu o ocupaţie, atunci poţi face din ei cei mai buni oameni“, explică băcăuanca.

S-a bazat pe această convingere în toată perioada în care a fost bibliotecară şi a devenit în timp „omul care descoperă talente“. Recunoaşte că nu a învăţat de la nimeni secretul găsirii omului potrivit la rolul potrivit, ci s-a bazat mereu pe intuiţie. Prin mâna Tamarei au trecut zeci de copii care au învăţat să recite ca nişte adevăraţi profesionişti, iar alţii au prins de la ea gustul pentru teatru.
„Am avut copii care au ajuns la concursuri importante de recitare, iar unul dintre ei a ocupat locul doi la Concursul Internaţional «Micul Prinţ». Nu a fost numai meritul meu. M-a ajutat pe partea muzicală doamna profesoară Mihaela Potârniche“, a spus Tamara. Teatrul este o altă mare pasiune a bibliotecarei.

Premiată pentru regie
Recunoaşte că nu are nicio pregătire în domeniu, dar pasiunea a ajutat-o să pună în scenă piese precum „Five O’ Clock“, de I. L. Caragiale, fabula „Critica de jos“, de Nina Casian,  sau „Baltagul“, de Mihail Sadoveanu.  Ca un regizor profesionist a organizat şedinţe de casting pentru a-i alege pe cei mai talentaţi copii.

I-a învăţat cum să se mişte pe scenă, cum să intre în pielea personajelor şi, nu în ultimul rând, cum să intre în rezonanţă cu publicul. La Concursul Judeţean de Teatru pentru Tineret a luat premiul întâi pentru regie. „Am fost singurul regizor bibliotecar din acel concurs, restul erau profesori. Premiul l-am primit chiar de la Adrian Găzdaru, directorul Teatrului «Bacovia»“, a spus Tamara. Consideră însă că munca ei a fost răsplătită cu adevărat atunci când o parte din copiii cărora le-a îndrumat paşii către scenă au decis să facă din teatru o carieră.

Profil
Născută. 21 Octombrie, 1953, în comuna Gioseni, judeţul Bacău.
Studii. Curs de formare profesională în Biblioteconomie şi Documentaristică la Universitatea Bucureşti.
Familie. Este căsătorită, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce piesă de teatru v-aţi fi dorit să puneţi în scenă dar nu aţi reuşit?
M-am gândit la un moment dat să fac un proces literar la piesa „Patima roşie“, de Mihail Sorbu. Din păcate a trebuit să renunţ pentru că mi-am dat seama că actorii mei erau prea micuţi pentru a pune în scenă o asemenea piesă. 
Poeziile cărui autor vă plac cel mai mult?
Tot timpul l-am apreciat ca poet pe Adrian Păunescu. Volumele lui de poezie nu se găsesc în librării. Trebuie să faci comandă la editură. Îmi aduc aminte că acum câţiva ani m-am rugat de cineva să-mi dea două volume scrise de Păunescu şi am copiat poeziile într-un caiet.

Ce-i place
Îi place să joace tenis de masă mai ales că, în tinereţe, a fost campioană judeţeană la acest sport. Adoră parfurmurile şi să facă plimbări prin ploaie. Îi plac filmele cu Charlie Chaplin.

Ce nu-i place
Tamarei nu-i plac oamenii mincinoşi şi prefăcuţi. Chiar dacă este îndrăgostită de literatură nu se împacă sub nicio formă cu literatura SF.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite