Bacau: Studenţii, viitori şomeri cu patalama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii băcăuani descoperă abia după absolvirea facultăţii că specializarea lor nu are căutare pe piaţa muncii. Cei aproximativ 4.000 de absolvenţi cu studii superioare trebuie să se reorienteze anul acesta către meserii pentru care se cere doar liceul.

Universităţile „Vasile Alecsandri“ şi „George Bacovia“ pun la bătaie pentru viitorii studenţi în anul şcolar 2010-2011 aproximativ 4.000 de locuri la 15 facultăţi. Deşi profesorii universitari sunt gata să îi pregătească pe absolvenţii de clasa a XII-a în diverse domenii, de la protecţia mediului până la inginerie sau economie, pe piaţa muncii oferta locurilor vancante în aceste domenii este extrem de săracă.

Joburi „fără multă carte“

La Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Bacău (AJOFM) se pun săptămânal la dispoziţia şomerilor în jur de 280 de posturi. „De mai bine de doi ani majoritatea slujbelor sunt pentru persoane care au terminat doar liceul. Din nefericire, studenţii trebuie să se reorienteze către joburi unde se cer studii medii“, ne-a spus Octavian Ţicău, director interimar la AJOFM Bacău.


Cele mai multe slujbe sunt pentru confecţioneri îmbrăcăminte, îngrijitori la domiciliu, cusători de încălţăminte, strungari şi rigipsari. „Nu ai unde să te angajezi. Am terminat Facultatea de Administraţie Publică, iar în mediul bugetar posturile sunt blocate. Sora mea se înscrie anul acesta la şcoala de asistenţi medicali. Vrea să înveţe o meserie, să fie sigură că se va angaja uşor“, ne-a zis Miruna Munteanu, şomeră.


Conducerea liceelor din oraş au profitat de criza financiară cu care se confruntă numeroase firme din judeţ şi pun la dispoziţia absolvenţilor de clasa a IX-a, din toamnă, posibilitatea de a învăţa o meserie.

Liceeni la taxă


De exemplu, Colegiul Naţional „N. V. Karpen“ deschide trei clase de câte 30 de locuri pentru diriginţi poştali, secretare şi cosmeticieni şi o clasă pentru maiştri electricieni. „Până anul acesta locurile erau subvenţionate de la buget, dar din toamnă elevii vor plăti 400 de lei pe semestru“, a explicat Remus Cazacu, directorul Colegiului de Telecomunicaţii.


Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ pregăteşte asistenţi de farmacie şi asistenţi medicali generalişti. „Avem 150 de locuri. Taxa anuală este de 1.800 de lei. Nu-mi fac probleme că nu ne vom ocupa locurile în contextul actual“, a menţionat Eugenia Godja, director.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite