Bacău: Spitalul Municipal, ”injectat” cu bani de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a pus mâna la sfârșitul anului trecut pe bani de bugetul de stat, dar suma este insuficientă. Pentru realizarea investiției municipalitatea s-a îndatorat la bănci pentru următorii 20 de ani. Nivelul de îndatorare a Bacăului a depășit 17%.

Construcția Spitalului Municipal Bacăului, considerată de edilul Romeo Stavarache ca principala investiție a administrației pe care o conduce de aproape șapte ani, a primit o gură de oxigen.

Guvernul a dat la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut  887.000 de lei, pentru continuarea lucrărilor. Banii au ajuns în conturile Primăriei Bacău la o lună după vizita făcută de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

La sfârșitul lunii noiembrie, oficialul din Minister a impus modificarea proiectului la secția de Primire Urgențe de la viitorul spital.  O lună mai târziu, imediat după ce banii de la Guvern au ajuns  în Bacău, primarul  Stavarache a anunțat public faptul că s-au cumpărat deja multe dintre aparatele medicale necesare pentru dotarea spitalului.  "Am cumpărat aparatele medicale acuma, deoarece ele trebuiau montate înainte de finalizarea construcției. Sunt prea mari și nu puteau fi introduse după ce erau ridicați toți pereții clădirii", a declarat primarul Stavarache, fără să precizeze cu ce bani a achitat aparatura de specialitate.  

Băncile, soluția salvatoare

Inițial primarul Bacăului a afirmat că Spitalul Municipal se va construi cu bani de la Guvernul Tăriceanu. Rămas fără sprijin, edilul a promis finalizarea construcției prin forțele proprii ale bugetului local.Și această variantă s-a dovedit a fi eșuată.

Soluția cea mai la îndemână a fost, în final, cea a împrumutului la bănci. Gradul de îndatorare a municipalității este în prezent de peste 17 %. Administrația Stavarache crede că un ajutor de la Guvern este acum cea mai bună soluție. "Ținând cont de importanța investiției considerăm oportun ca și Ministerul Sănătății și cel de Finanțe să aloce resurse financiare pentru acest obiectiv", a declarat Ionuț Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău.

Chiar dacă va primi sau nu bani de la Guvern, Primăria Bacău va băga anul acesta  27.500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor. "Nu știm în acest moment care vor fi sursele de finanțare. Sunt mai multe variante de discuții printre care un împrumut bancar, alocarea de bani de la bugetul local sau de la cel de stat. Vam gasi ]n final solu'ia cea mai potrivit pentru ca invetiția să fie terminată la timp", a mai adăugat Ionuț Tomescu.

Finalizarea construcției, la sfârșit de an

Spitalul Municipal va avea cinci etaje și o suprafață construită de 24.000 de metri pătrați, iar structura este din fier-beton. Valoarea inițială a investiției stabilită prin caietul de sarcini este de 42 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a construcției este 30 noiembrie 2011.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite