Bacău: Spitalul Judeţean, dator din cauza actelor greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de facturi au fost găsite în neregulă de o comisie de control, iar Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să le achite. Valoarea facturilor refuzate la decont depăşeşte 1 milion de lei. Conducerea spitalului spune că a folosit banii pentru tratarea pacienţilor.

Banii pentru acoperirea datoriilor unităţilor medicale cu paturi, acumulate până la 30 iunie 2010, au venit, însă nu cât şi-ar fi dorit unii manageri.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău a solicitat circa 14 milioane de lei pentru a achita toate restanţele către furnizori, dar nu a primit decât 11,2 milioane lei.

O comisie formată din reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău a verificat peste 3.000 de facturi ale spitalului, dar nu au trecut toate de control.

Bolnavi mulţi, bani puţini

 „Spitalul a solicitat mai mulţi bani, dar la verificare s-a constatat că n-are nevoie de atâţia. Circa 1,6 milioane de lei erau deja achitaţi, prin urmare acele facturi au fost date la o parte. Diferenţa până la 14 milioane de lei a fost din facturi respinse, la care noi am avut obiecţii“, a declarat Viorica Drăgănuţă, director CJAS Bacău.

Membrii comisiei de verificare spun că nu au luat în calcul aceste facturi pentru că au găsit nereguli.

„A fost vorba de facturi dublate, în cuantum de 240.000 de lei, facturi care nu existau, deci nu aveau cum să le decontăm, de 15.000 de lei, şi alte facturi în valoare de 900.000 care au fost refuzate pentru că nu aveau viza de control financiar sau alte semnături“, explică Aura Creţu, director medical DSP.

Toate aceste facturi sunt pentru prestări servicii, iar managerul spitalului are şi o replică în acest sens. „Aceste sume reprezintă de fapt depăşiri ale bugetului. Mai exact, am tratat mai mulţi pacienţi decât scrie în contract. Dar eu nu pot ca la data de 20 a lunii, când se termină banii de la CAS, să închid uşa spitalului şi să trimit bolnavii acasă pentru că nu mai am bani“, spune Dan Stoica, directorul SJU Bacău.

Acesta speră ca o rectificare de buget să-i stingă datoria. „Banii pe care-i primim sunt insuficienţi. Aşa a fost în fiecare an, dar de fiecare dată
s-au făcut rectificări. Probabil se va face şi acum“
, a conchis Stoica.

Datorii au mai avut şi Spitalul Municipal Oneşti, de 1,25 milioane de lei, Spitalul de Pediatrie, 1,65 milioane de lei, Spitalul Orăşenesc Buhuşi, 162.194 de lei, şi Spitalul de Pneumoftiziologie, 16.806 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite