Bacău: Spitalele din judeţ, codaşe la competenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După noile criterii de clasificare stabilite de Ministerul Sănătăţii, nicio unitate nu are nivel de competenţă înalt. Doar Spitalul Judeţean de Urgenţă are şanse să mai urce o treaptă, dar numai dacă preia Spitalul de Pediatrie şi pe cel TBC. Managerii se tem că aceste reguli vor duce la o finanţare precară a unităţilor medicale.

Spitalele din judeţ vor fi clasificate în funcţie de competenţe. Ministerul Sănătăţii a elaborat noi criterii după care fiecare unitate medicală trebuie să-şi stabilească locul într-un clasament care, se pare, va atârna greu la finanţare.

Comasare fortaţă

După vechile reguli, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău era în categoria a II-a, cu un nivel de competenţă înalt. Acum pierde o treaptă din cauza lipsei unor secţii.
„Am studiat şi eu criteriile şi suntem în categoria a III-a, cu nivel mediu. Putem reveni la gradul iniţial, dar numai dacă preluăm Spitalul de Pediatrie şi pe cel TBC. Lipsa acestor secţii ne dezavantajează în acest moment“, a explicat Dan Stoica, managerul SJU Bacău.

Directorul crede că prin acest lucru se forţează comasarea spitalelor, dorită de minister încă de anul trecut. „Nu ştim cum se va traduce asta într-un act normativ şi mai ales cum va influenţa finanţarea spitalului. Până acum, categoria din care făceai parte nu avea nicio importanţă atunci când semnai contractul cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate“, a mai spus Stoica. Spitalul Municipal Oneşti oscilează între gradul al II-lea şi al III-lea. „Noi suntem în avantaj pentru că avem toate secţiile cerute în regulament. Dacă aceste criterii vor fi obiective, atunci avem şanse să ne încadrăm la un nivel înalt de competenţă, chiar şi peste Spitalul Judeţean“, ne-a declarat Doru Androne, managerul Spitalului Oneşti.

Spitalul Orăşenesc Buhuşi îşi cunoaşte însă foarte bine locul în clasament. „Suntem în categoria a IV-a şi cu siguranţă acolo vom şi rămâne. S-au moştenit nişte structuri, pe care chiar dacă vrei să le îmbunătăţeşti nu ai cum, pentru că nu se fac angajări. Noi sperăm să nu pierdem prea mult la finanţare, pentru că şi aşa suntem la limita supravieţuirii“, a spus Gabriel Drug, directorul spitalului din Buhuşi.

Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti tinde spre categoria a III-a. Până săptămâna viitoare, toate spitalele trebuie să solicite de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău clasificarea într-una din cele cinci categorii. La solicitare trebuie ataşată şi o fişă de autoevaluare.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite