Bacău: Slănic Moldova va produce energie eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea a fost aleasă pentru un proiect pilot şi va deveni prima localitate din ţară independentă energetic. Edilii au semnat un acord cu autorităţile din Reuth, Germania, care au pus deja în practică această idee. Investiţia se va face pe banii nemţilor şi se ridică la circa 30 de milioane de euro.

După mai multe discuţii pe care le-au avut cu autorităţile din staţiunea Slănic Moldova, germanii au decis ca aceasta să fie prima localitate din România care să producă energie pentru toţi consumatorii. Recent, în Germania, a fost semnat acordul pentru implementarea proiectului pilot „Carpaţi Verde 2012“ în domeniul energetic.

„Este un lucru benefic atât pentru noi, ca staţiune, cât şi pentru România. Am convingerea că până la finele anului viitor vom  fi o localitate independentă energetic şi nu este puţin lucru. Mai ales că se tot vorbeşte de o creştere a preţului la energie şi gaze“, ne-a declarat Andrei Şerban, edilul staţiunii Slănic Moldova.

Germanii dau banii

Totul se va desfăşura după modelul unei localităţi din Germania, unde ideea a fost pusă în practică cu succes.

„Experienţa localităţii germane Reuth - Vogtland, care produce în prezent de opt ori mai multă energie decât pot consuma locuitorii acesteia, va ajuta Slănic - Moldova să stăpânească acest proces mult mai eficient“, a declarat primarul localitătii germane, Ulrich Lupart.

În cadrul acestui proiect, partenerii străini vor investi la Slănic circa 30 de milioane de euro, bani care nu reprezintă doar realizarea „fabricii de energie“. „Din suma totală, circa 3 milioane de euro sunt prevăzuţi pentru infrastructură. Banii ăştia sunt ca un dar de la Dumnezeu, acum când bugetul judeţului este cum este. Cu ei voi face alei, trotuare şi toate străzile secundare, pentru că sunt suficienţi. Toate doar pe banii lor. Noi nu punem niciun cent“, mai spune Şerban.

În curând, în localitate se va deschide şantierul. Instalaţiile de biogaz şi cele eoliene necesare producerii de energie vor fi realizate la nivelul localităţii, iar pentru execuţia lucrărilor vor fi folosiţi atât ingineri români, cât şi germani. Vestea bună pentru localnici este că la final vor plăti facturi mult mai mici pentru la energie.

„Ar fi foarte bine dacă acest lucru se va realiza. Eu acum plătesc între 500 şi 600 de lei pe lună la gaze. A fost ger şi nu poţi să faci economie că îngheţi de frig în casă“, ne-a spus Adriana Botez, o localnică din Slănic.

Iniţiatorii doresc ca staţiunea băcăuană să fie un model pentru comunităţile mici cu o  populaţie de până la 8.000 de locuitori.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite