Bacău: Sinistraţii îşi fac dig cu bani din buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii spun că s-au săturat de promisiunile guvernanţilor şi, dacă statul nu alocă bani pentru dig, vor recurge la proteste.

Mai multe familii care au case în comuna Mărgineni şi la intrarea în municipiul Bacău s-au apucat să ridice singuri un dig pe râul Negel. Sinistraţii spun că au ajuns la limita răbdării şi le e teamă să mai stea în propriile case, din cauza apelor care ies din albie atunci când plouă mai mult de o zi.

Refacerea digului, care va avea o lungime de 36 de metri, îi va costa pe oameni 80.000 de lei. Unii dintre cei afectaţi de inundaţii, care n-au bani de „investiţie“, sunt dispuşi să pună umărul la treabă şi să întărească toamna aceasta malurile.

„S-a adus pământ şi prundiş şi trebuie să ne apucăm de treabă. Acum a plouat şi solul este încă moale. Când se va usca, începem treaba. Fiecare ajută cu ce poate. Cei mai avuţi au cumpărat materiale. Cei mai săraci pun umărul la treabă“, explică Vasile Mondan, un sinistrat din Baraţi, comuna Mărgineni.

Oamenii spun că apele s-au revărsat în curţile şi casele lor atât din cauza malurilor joase ale Negelului, cât şi din pricina podului de pe Calea Moineştiului. Construcţia din faţa fostei fabrici de bere este atât de joasă, încât blochează cursul apei. „De 20 de ani podul acesta trebuia înălţat. E prea mic şi mereu obturează fluxul apei. Facem dig, dar nu ne putem apuca şi de refacerea podurilor“, a spus Violeta Ciorcilă din Baraţi.

„Mă duc în faţa Guvernului!“

Alţi sinistraţi din Mărgineni şi din oraş sunt puşi chiar pe proteste. Ei susţin că, dacă în cel mult o lună Guvernul nu alocă fonduri pentru refacerea podului, vor protesta la Bucureşti. „Nu mai suport această situaţie! Mă duc în faţa sediului Guvernului şi am să stau acolo şi ziua şi noaptea. Şi-aşa nu mai am casă. Să văd ce-o să-mi facă. Oricum nu mai am ce pierde“, a spus Cristina Burbulea din Baraţi, a cărei casă a fost pusă la pământ de inundaţiile din iulie.

„Proiectul este aprobat“

În replică, Dragoş Luchian, viceprimarul Bacăului, dă asigurări că în primăvară vor începe lucrările de redimensionare a podului de la intrarea în oraş. Acesta susţine că valoarea investiţiei este de 22 de milioane de euro.

„Proiectul este aprobat şi acum organizăm licitaţia. Podul va fi supraînălţat, astfel încât să nu se mai obtureze cursul Negelului. În acelaşi proiect este prinsă şi reparaţia mai multor străzi din Bacău“, a declarat viceprimarul Luchian.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite