Bacău: Sinistraţi deportaţi pe câmp, lângă stâne cu oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru familii din Mărgineni lovite de inundaţii în iulie sunt obligate să-şi construiască locuinţele pe un islaz. Şefii Primăriei spun că le-au interzis oamenilor să-şi ridice gospodării pe fostele terenuri, pentru a-i feri de următoarele viituri.

Patru familii din satul Trebeş, comuna băcăuană Mărgineni, sunt obligate de Primărie să-şi abandoneze casele distruse de viitura de acum două luni şi să-şi facă altele pe islazul comunal.

Decizia aparţine primarului Marcelin Şolot, care refuză să le dea oamenilor materiale de construcţie pentru reparaţii, pe motiv că oricând apele pot năvăli în gospodării. „Le dau câte 250 de metri pătraţi pe care să-i folosească cât timp rezistă construcţia. Nu le dau materiale de construcţie pentru reparaţii că nu are sens. În zona aceea, oricând apele pot intra în casele lor“, a declarat primarul Şolot.

„Am plecat din oraş ca să mă fac cioban“

După ce au văzut terenul pus la dispoziţie de Primărie, sinistraţii şi-au pus mâinile-n cap. Parcelele sunt lângă fosta rampă de gunoi a comunei.
Tot acolo sunt mai multe stâne de oi, iar în spatele terenului este o fermă de păsări, care emană permanent un miros urât. La toate acestea se mai adaugă şi lipsa apei, a curentului electic şi a gazului metan. „Am plecat din mijlocul oraşului ca să mă fac cioban? Asta nu e mutare, ci deportare. Cum să construiesc dacă nu am apă şi curent electric?“, se întreabă Viorel Nica (40 de ani), unul dintre localnicii cel mai grav afectaţi de inundaţii.
Oamenii recunosc că n-au altă soluţie, dar nici nu sunt de acord cu propunerea primarului. Ei susţin că au fost înşelaţi de cel de la care au cumpărat casele şi care a construit fără a ţine cont că zona este inundabilă.

Materiale de construcţie cât pentru un perete

„Am cumpărat locuinţele cu bună credinţă. Acum am primit hârtie de la Primărie şi Apele Române în care scrie că zona este inundabilă“, a spus Livia Petrescu (60 de ani), o altă sinistrată. Necazul oamenilor este agravat de lipsa banilor.

Suma oferită de societatea de asigurare reprezintă 30% din valoarea necesară ridicării unei locuinţe noi. „Asiguratorii ne dau prea puţini bani, iar Primăria ne asigură materiale de construcţie cât să ne ridicăm un perete. Practic, toată lumea îşi bate joc de noi“, a mai zis Livia Petrescu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite