Bacău: Şi-au cumpărat arme de frica hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii magazinelor de arme spun că pistoalele cu bile şi armele de vânătoare au căutare
Angajaţii magazinelor de arme spun că pistoalele cu bile şi armele de vânătoare au căutare

Administratorii magazinelor de arme spun că 2010 a fost un an bun pentru ei. Cele mai căutate au fost pistoalele cu bile de cauciuc.

De teamă să nu se trezească cu hoţii în casă şi să nu aibă cu se apăra, tot mai mulţi băcăuani s-au îndreptat către Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul Inspectoratului de Poliţie pentru a solicita permis de port armă sau autorizaţie. De la începutul anului, peste 250 de persoane şi-au cumpărat un pistol cu bile de cauciuc, cu aer comprimat  sau o puşcă de vânătoare. Numărul băcăuanilor înarmaţi cu una sau mai multe arme a ajuns la 3.200.

Femeile aleg spray-uri
„S-a sesizat o creştere a solicitărilor în acest sens. Mulţi dintre cei care ni s-au adresat au spus că vor să-şi ia o armă pentru a se apăra pe ei şi valorile deţinute. Se tem ca pe fondul crizei să nu fie victime ale unor infracţiuni“, a declarat comisarul Liviu Atanasiu, şef Serviciu AESP.

Dintre cele 3.844 de arme deţinute de persoane fizice, 1.936 sunt letale şi 1.908 neletale. Majoritatea armelor letale sunt de vânătoare, dar sunt şi nouă persoane care deţin arme cu glonţ, majoritatea demnitari. Printre cei care au ales să poarte pistol sunt şi femei, dar şi bătrâni, unii cu vârste de aproape 90 de ani.

„În evidenţele noastre sunt circa 40 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani. O parte sunt din mediul rural şi au vrut o armă pentru că locuinţele sunt izolate şi vor să se simtă în siguranţă, dar sunt şi din oraş, care deţin valori“, a mai spus Atanasiu.

Şi reprezentanţii magazinelor de arme din Bacău au constatat că tot mai mulţi clienţi le trec pragul. „De când cu criza asta avem mai multe vânzări. Cele mai căutate sunt pistoalele cu bile de cauciuc, dar am dat şi multe arme de vânătoare. Vin pensionari care locuiesc singuri şi vor să ţină hoţii la distanţă“, a spus Costică Nechita, vânzător la un magazin de profil. Cei care nu-şi permit o armă se mulţumesc şi cu un spray lacrimogen. „N-am bani pentru o armă, dar un spray îmi este de mare folos. Îl port în poşetă şi nu îmi este frică“, a spus Maria Ciobanu, o băcăuancă. Pentru a intra în posesia unui pistol sau a unei arme de vânătoare, băcăuanii trebuie să aibă peste 18 ani împliniţi, să fie apţi medical, să aibă avizul unui medic psihiatru şi un cazier curat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite