Bacău: Scandal între fețele bisericești în Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Floriștean de la Biserica din Berești Sascut este obligat de Arhiepiscopie să părăsească lăcașul de cult. Șefii săi ierarhici i-au interzis acum doi ani să mai îmbrace haina preoțească și îl acuză că ocupă abuziv biserica. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bacău.

Nicolae Floriștean, cel care a slujit timp de 15 ani la Biserica Ortodoxă „Sf. Pantelimon" din satul Berești Sascut, a fost obligat de judecătorii Tribunalului Bacău să părăsească altarul. Aceasta după ce, șefii săi ierarhici l-au dat în judecată că ocupă abuziv biserica, deși a fost caterisit (n.r. - retragerea dreptului de a mai fi preot), încă de acum doi ani.

Motivul excluderii din rândul clerului invocat de reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost acela că Florișteanu a comis un adulter, a divorțat de soție, s-a recăsătorit și nu s-a supus canoanelor primite ulterior. Cu toate că decizia dată de Înaltele Fețe Bisericești a fost fermă, Florișteanu a continuat să țină slujbe de cununie, botez, înmormântări și la toate sărbătorile creștinești din calendar.

„Preotul se angajează prin jurământ să se supună deciziilor Episcopului. El nu a făcut acest lucru. Pentru ceea ce a făcut în trecut, el trebuia să părăsească doar câțiva ani Biserica din sat și să pedea religie într-o școală, sau să fie, pur și simplu, cântăreț la strană. Mai avea varianta să fie transferat la biserica din Băcioi. Nu a vrut să respecte nimic", a afirmat Ioan Negoiță, protopop al Bisericii din Sascut.

„A vrut să transforme parohia în sectă"

Ba mai mult, Aurelian Alexa, consilierul juridic al Arhiepiscopiei, afirmă că Florișteanu a încasat în ultimii doi ani taxe ilegale de la enoriași, bani care au intrat în buzunarul ex-preotului.

„Îi șantaja pe oameni, le spunea că trebuie să dea bani pentru tot felul de servicii religioase, nu trăgea clopotul la înmormântări și făcea tot felul de lucruri ilegale", a afirmat consilierul Alexa. El mai susține că ex-preotul a întocmit o listă cu 704 enoriași care își dau semnătura ca Florișteanu să rămână preot al Bisericii „Sf. Pantelimon" și care, de fapt, era un fals.

„După ce oamenii au semnat, el a adăugat, cu mâna lui, în capul listei că enoriașii solicită, de fapt, ieșirea din Biserica Ortodoxă Română și constituirea unei secte independente", a spus Alexa. Un alt motiv al scandalului o constituie faptul că Biserica din Berești Sascut care are statut de clădire de patrimoniu nu a putut fi ocupată de un alt preot desemnat de Arhiepiscopie, deoarece Florișteanu s-a opus cu vehemență.

„Noi nu putem intra cu forța în Biserică deoarece chiar și ușa este obiect de patrimoniu și nu poate fi spartă. Ne-am adresat instanței care ne-a dat câștig de cauză și Florișteanu este obligat să predea cheile Bisericii și inventarul. Se pare că el nici nu are o asemenea listă de inventar", a mai adăugat Alexa.

„Voi rămâne preotul bisericii!"

În replică, Florișteanu neagă toate acuzațiile aduse de șefii săi ierarhici. El apreciază caterisirea sa ca un gest abuziv și spune că scopul ascuns al „demiterii" sale este vinderea postului de preot, pe bani grei, unei alte persoane.

„Eu am divorțat în 2005. În 2007 m-am recăsătorit și am avut binecuvântare scrisă dată de PS Eftimie Luca. Acum, după patru ani, PS. Ioachim Băcăuanul vrea să-mi dea canon că am divorțat. Nu este normal!", a afirmat fostul preot Floriștean.  Chiar dacă a fost obligat prin sentință judecătorească să predea cheile bisericii, el afirmă că mai are căi de atac și că se va adresa Curții de Apel Bacău. Mai mult chiar, el nu concepe ca în locul său în noaptea de Înviere să slujească un alt preot.

„De 15 ani slujesc la această biserică și aici voi rămâne!", crede cu tărie Nicolae Florișteanu.  

Totuși, conducerea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului este convinsă că, de săptămâna acesata, la Berești Sascut slujbele vor fi ținute de un alt preot. „Lumina Paștelui se va aprinde anul acesta de pe altarul Bisericii «Sf. Pantelimon» de către un preot canonic rânduit de Arhiepiscopie ", a declarat Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite