Bacău: Săuceşti, comuna de care fug asiguratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii sunt refuzaţi la încheierea poliţelor deoarece au casele într-o zonă cu risc de 100%.

Cei peste 4.000 de locuitori ai comunei Săuceşti nu-şi mai pot asigura casele împotriva inundaţiilor, deşi acestea sunt obligatorii din luna iulie a acestui an. Ioan Ciobanu locuieşte în comuna Săuceşti de peste 30 de ani şi, chiar dacă de cinci ani şi-a asigurat casa împotriva inundaţiilor, anul acesta a aflat că va trebui să renunţe la acest „lux“. „Iniţial m-am dus la firma unde aveam poliţa de asigurare ca să mi-o reînnoiesc. M-au anunţat că nu mai pot face acest lucru pentru că prezintă risc de inundaţii foarte ridicat. Apoi am încercat la alte firme şi am primit acelaşi răspuns“, a spus Ion Ciobanu. Comuna Săuceşti are peste 2.000 de case, iar la inundaţiile din acest an peste 500 au fost inundate.

Reprezentanţii firmelor de asigurare n-au explicat îndeajuns de ce casele din Săuceşti, unde încheierea poliţei este o necesitate, sunt refuzate. Ei au dat vina pe un soft trimis de la Bucureşti în a cărui bază Săuceştiul e trecut pe o „listă neagră“ şi, drept urmare, nu pot fi încheiate poliţe de asigurare cu această adresă.„Când s-a introdus obligativitatea asigurării locuinţelor în luna iulie, în softul trimis de la Bucureşti comuna Săuceşti apare cu risc de inundaţie de 100%. Practic, nu putem să asigurăm nicio casă din comună. Săuceştiul este singura localitate din judeţ care se află în această situaţie“, a spus Ghiorghe Cârlan, directorul unei firme de asigurări.

„Care e rostul poliţelor de asigurare?“
Vestea primită de locuitorii comunei l-a luat prin surprindere şi pe Costinel Manea, primarul comunei. Acesta nu înţelege de ce, chiar şi acum când digul de apărare împotriva inundaţiilor este finalizat în proporţie de peste 95%, comuna lui mai este privită cu neîncredere de către asiguratori.

„Comuna Săuceşti are patru sate, iar în Bogdan Vodă nu au fost niciodată inundaţii pentru că se află pe un deal. Acolo nu poate ajunge niciodată apa. Nu înţeleg, care mai este atunci rostul asigurărilor obligatorii? Nu au fost introduse pentru a mai reduce din eventualele pagube produse de inundaţii?“, se întreabă primarul Manea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite