Bacău: Șase familii din Zemeș riscă să fie stămutate într-o altă zonă a comunei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii în petrol și gaze sunt de părere că zăcământul nu poate fi exploatat și locuitorii sunt în pericol. Momentan, familiile sinistrate locuiesc într-o anexă a stadionului Gloria Zemeș și așteapă banii promiți de Consiliul Județean și Prefectură

Cele șase familii din comuna Zemeș nu se pot întoarce la casele lor. Aceasta deoarece specialiștii Institutului Național de Petrol și Gaze din Ploiești au descoperit, după primele cercetări în zonă, că zăcământul nu poate fi exploatat și emanațiile de gaze vor continua ani buni.

Din această cauză niciun specialist din România în petrol nu poate garanta 100% că zona este sigură și că oamenii se pot întoarce liniștiți în propriile gospodării. Cercetările petroliștilor continuă și în următoarea perioadă însă, cea mai probabilă variantă este strămutatea oamenilor într-o altă parte a comunei. 

"Problema a început în urmă cu 18 ani, când o suprafaţă de 500 de metri lungime, doi kilometri lăţime şi grosime de 15 centimetri s-a deplasat. Practic, un deal întreg a luat-o la vale. Pe acea suprafaţă de teren erau mai multe sonde active, care au fost avariate și zăcămîntul s-a răspândit", a explicat Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul Național de Petrol și Gaze din Ploiești care, în ultima perioadă, a cercetat zona Zemeș.

Angajați ai Primăriei, trimişi la specializare în detectarea gazelor

De frica emanațiilor de gaze și a unor posibile explozii, primarul Șelaru  a decis să cumpere un explozimetru (n.r. - un aparat cu care se măsoară volumul și concentrația gazelor). Costul aparatului se ridică la 5.200 de euro și va fi adus din Austria, iar măsurătorile vor fi realizate săptămânal. "Voi trimite oameni din Primărie la specializare şi vor învăța cum să folosească și să calibreze aparatul. Să cunoaştem măcar care sunt emanaţiile de gaze din comună şi să ne ferim de eventualele explozii", a afirmat primarul Șelaru.

Consilerii județeni vor aproba în ședința care va avea loc la sfârşitul lui ianuarie aproximativ 3.000 de lei pentru fiecare familie sinistrată. Totodată, Prefectura Bacău a propus ca săptămâna viitoare să înceapă în Zemeș anchete sociale și fiecare familie să primească între 2.000 și 7.000 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite