Bacău: S-au scumpit apa rece şi gigacaloria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au hotărât o nouă creştere a utilităţilor cu 5% din cauza majorării TVA-ului decisă de guvernanţi de la 1 iulie. Băcăuanii trebuie să suporte în mai puţin de şase luni o nouă scumpire a preţului la apă rece.

Pentru a doua oară în acest an, băcăuanii se văd nevoiţi să-şi revizuiască bugetul de cheltuieli după ce consilierii locali au hotărât să modifice preţul la utilităţi. La începutul lunii martie, beneficiarii serviciilor de apă şi canalizare au aflat că vor plăti cu 18,5% mai mult. Totodată, din această lună, metrul cub de apă rece se va scumpi din nou, cu 5%. „Pe 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care s-a majorat taxa pe valoare adăugată de la 19% la 25%. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să majorăm şi noi preţurile şi tarifele practicate de societăţile pe care le avem în administrare“, a explicat Dragoş Luchian, viceprimarul Bacăului.


Preţ aproape dublu pentru aceleaşi servicii


Mai mult, va fi majorat şi preţul gigacaloriei. Astfel, apa caldă, dar şi căldura facturate la iarnă vor scoate mai mulţi bani din buzunarele băcăuanilor. Până la majorarea anunţată astăzi, preţul gigacaloriei produse de CET era de 272,15 lei.


Din acest preţ, populaţia avea de achitat doar 148,6 lei, diferenţa fiind suportată de la bugetul local şi de la cel de stat. În această iarnă, familiile racordate la sistemul centralizat vor avea de achitat preţul integral, guvernanţii anunţând deja că subvenţiile vor fi eliminate. Un calcul simplu arată că în această iarnă cei aproape 23.000 de abonaţi ai CET Bacău vor fi nevoiţi să scoată din buzunar pentru a-şi încălzi apartamentele câte 285,76 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.


Băcăuanii, nemulţumiţi


Oamenii se gândesc deja cu groază la iarna viitoare. „Plătim o grămadă de bani pentru a avea la robinet apă de calitate îndoielnică. Îmi voi aduce apă de la ţară pentru băut, iar la iarnă voi da drumul la calorifer cât să nu îngheţe instalaţia. Mă voi încălzi cu pături, plapume şi haine groase“, a spus băcăuanul Alexandru Nedelcu.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite