Bacău: Revelion la lumânare pentru sinistrații din Mărgineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura sursă de lumină din casa acestei familii este flacăra lumânării
Singura sursă de lumină din casa acestei familii este flacăra lumânării

Cele două familii care au locuit toată vara într-un vagon de tablă fac sărbătorile în casele încă netencuite. Din cauza lipsei banilor, oamenii nu se pot branșa la stâlpii de curent electric și în fiecare seară stau la flacăra lumânării.

Familiile Desagă și Afrențoaie din comuna Mărgineni s-au mutat în noile case, chiar dacă acestea încă nu sunt tencuite și văruite.

Cei patru adulți și nouă copii și-au dus traiul zilnic timp de cinci luni, într-un container de tablă, pus la dispoziție de Primărie, după ce casele în care au locuit mai bine de 40 de ani au fost luate de viitura din vara acestui an. Primăria, Biserica și alți oameni  de bine, au pus mână de la mână și au ajutat pe cele două familii să-și ridice locuințele. 

"De câteva zile ne-am mutat în noua casă, însă nu e gata. Mai e de treabă la pereții ăștia. Trebuie dați cu glet și cu var. Nici măcar curent electric nu avem ca să ne vedem la ochi noaptea unii cu alții. Însă, măcar nu ne mai este frig, că în containerul ăla de tablă am dârdâit toată toamna, chiar și câteva zile din iarnă", a spus Mariana Desagă (36 de ani), mamă a trei copii.

Oamenii sunt însă mulțumiți că au scăpat de frig, deoarece soba de teracotă din prima cameră de la intrare este mereu doldora cu jar.

Lumânări în căni cu mălai

Chiar dacă cei patru adulți n-au loc de muncă, au avut grijă, în schimb, să-și cumpere lemne încă din primăvara acestui an. "La noi în casă e un obicei. Din câți bani avem facem cumva și ne cumpărăm câteva căruțe  cu lemne. Anul acesta, la inundații au fost luate pe sus, însă le-am recuperat. Apoi, toată vara lemnele s-au uscat la soare. Acum avem ce arde și ne e bine, că e cald", a explicat Iulian Desagă, capul familiei.

Pe pervazul geamurilor din cele două camere stau căni umplute cu făină de porumb, în care sunt înfipte lumânări lungi. "Noaptea avem lumină de la flacăra lumânării și de la focul din sobă. Nu avem bani ca să ne racordăm la stâlpul de curent electric. Poate o să vimă cei de la E.On să ne tragă un fir, ca să avem și noi un bec măcar de Revelion", a spus Mariana Desagă.

Alte zeci de familii în aceeași situație

În urma inundațiilor din vara acestui an, 50 de familii din comuna Mărgineni și de la intrare în municipiul Bacău au rămas fără curent electric. Conducerea E.ON Moldova Distribuție afirmă că dintre aceștia doar 15 familii au depus solicitare de branșare și dintre acestea au fost soluționate, iar două se află în curs.

"Pentru restul locuințelor care încă nu sunt branșate la curent electric nu am primit solicitări. Primăriile trebuie să ceară acest lucru", a declarat Sorin Munteanu, purtător de cuvânt al E.On Moldova.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite