Bacău: Rețete compensate și gratuite pentru morți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare valoare imputata, la Oncologie
Cea mai mare valoare imputata, la Oncologie

Casa Națională de Sănătate a dat publicității o listă cu județele în care medici au eliberat rețete pentru persoane decedate. La nivelul Bacăului, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Spitalul Județean de Urgență, la secțiile de Oncologie și Diabet, unde 36 de rețete ar putea fi imputate unității medicale.

Scandalul rețetelor compensate și gratuite prescrise pentru morți nu a ocolit nici județul Bacău. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a primit dispoziție de la București să verifice mai multe acte medicale eliberate pe CNP-uri eronate sau pe persoane decedate.

Inițial a fost vorba de rețete, în valoare de circa 88.000 de lei, eliberate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău și de Spitalul Onești. S-au făcut verificări încrucișate cu farmaciile și prescriptorii și pentru o parte situația s-a clarificat", a spus Viorica Drăgănuță, directorul CJAS Bacău.

Pentru suma de peste 50.000 de lei, ce reprezintă contravaloarea a 36 de rețete prescrise de medici de la Secțiile de Oncologie și Diabet ale Spitalului Județean, lucrurile rămân în continuare neclare.

La Oncologie avem 12 rețete în valoare de 42.000 de lei, emise pe persoane care la noi figurează decedate, iar la diabet sunt 24 de rețete, tot pe decedați, în valoare de 7.413 lei. Am transmis conducerii spitalului situația și ori justifică rețetele ori i se impută suma respectivă", a mai spus Drăgănuță.

Conducerea spitalului dă vina pe sistem

Șefii unității medicale spun că au cunoștință de această situație și că fac verificări în acest sens. „Nu s-a încheiat controlul, dar pot să spun de acum că în proporție de 99% nu se confirmă. De vină este Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) care dispune de date eronate și care în timp se va perfecționa. Am găsit la diabet un pacient care figurează ca decedat din 2001, deși a primit rețeta în 2009 și are și fișă de internare. Omul trăiește", a spus Dan Stoica, managerul SJU Bacău.

Acesta recunoaște totuși că și medicii pot greși atunci când eliberează rețete aparținătorilor și nu direct bolnavului. „Se poate vorbi și de o anumită neglijență. Sunt bolnavi de cancer în fază terminală care nu se mai pot deplasa și atunci vin rudele să ridice actele. Este greu să deții controlul total, în condițiile în care la Oncologie se eliberează 60 de rețete pe zi", a mai spus Stoica.În atenția celor de Casa Județeană de Asigurări Bacău se mai găsesc și doi medici de familie, dar și Spitalul Municipal Onești, cu un doar trei rețete suspecte, însă nici aici verificările nu s-au finalizat.

CIFRĂ

36 de rețete au fost eliberate pe numele morților sunt verificate la nivelul Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite