Bacău: Reacția bolnavilor față de limitarea internărilor: „Stăm acasă și așteptăm să murim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii spun că nu vor avea o altă alternativă dacă ușile spitalului se vor închide pentru o parte din pacienți. Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a luat în această dimineață decizia de a reduce numărul internărilor în unitatea medicală. Motivul îl reprezintă banii tot mai puțini decontați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău.

Numărul pacienților care ajung să se interneze în Spitalul Județean de Urgență Bacău va trebui să scadă în perioada următoare. În această dimineață, Consiliul Medical al unității a hotărât ca numărul bolnavilor tratați pe patul de spital să se reducă cu 10%.

„Vom face 4.000 de cazuri, cu mult peste ceea ce ne achită Casa, dar mai puțin față de câți bolnavi vor avea nevoie de noi. Este dramatic, însă dacă nu facem asta riscăm să intrăm în blocaj financiar. Și așa vom avea cheltuieli mari, iar bolnavii vor trebui să mai vină și cu medicamente de acasă ori cu materiale sanitare", a declarat Dan Stoica, managerul SJU Bacău.

Puși în fața unei astfel de decizii, bolnavilor nu le rămâne decât să se resemneze.

„Dacă-mi spune că nu mă internează, mă duc acasă și aștept să mor. Parcă ce pot să fac? Eu n-am bani să mă duc la particular așa cum au bogătașii. Venitul este mic și mai sunt și alte cheltuieli", se plânge Ioan Derviș, din comuna Secuieni. Nici Eugenia Blănaru nu vede o altă soluție. „Eu am cancer, dar pe lângă această boală mai am și alte afecțiuni și vin mereu la spital. Când o să mi se spună că nu mai am loc plec și îmi aștept sfârșitul", spune femeia.

Din 2009 și până acum valoarea contractului pe care spitalul îl are cu CJAS a scăzut cu 25%.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite