Bacău: Raluca Andrei - Este cea mai bună la engleză din ţară (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“, iar în ultimii doi ani a reuşit să obţină locul întâi la Olimpiada Naţională de Engleză.

Raluca s-a născut într-o familie de profesori care predau materii din ştiinţele exacte. Spune, însă, că nu a fost atrasă în mod deosebit nici de matematică, nici de fizică sau chimie aşa cum s-a simţit faţă de limba engleză.
A descoperit tainele limbii lui Shakespeare încă de când avea patru ani şi se uita la televizor pe canalele de desene animate, iar mai târziu pe cele de muzică. La început a învăţat pe de rost cuvinte şi versuri fără să ştie ce înseamnă. Apoi, când a intrat la şcoală, a început să studieze engleza odată cu româna.

Discurs în limba engleză
În clasa a VII-a, Raluca a participat la primul concurs de limbă engleză din viaţa ei, „MATE“, care s-a desfăşurat la Iaşi şi unde a fost pusă să ţină un discurs în engleză timp de trei minute pe o temă dată. A fost primul ei succes întrucât s-a întors acasă cu premiul întâi după ce a impresionat „auditoriul“.După ce a intrat la liceu, Raluca şi-a făcut curaj şi s-a înscris la olimpiada de engleză. Chiar dacă a ajuns până la faza naţională a concursului nu a reuşit să obţină niciun premiu.

„Nu am obţinut nici măcar o menţiune, dar acea experienţă mi-a prins foarte bine. Am învăţat că trebuie să fiu mai atentă la criteriile profesorilor corectori. Eu mă abătusem prea mult de la cerinţele lor“, povesteşte Raluca.  Cu experienţa acumulată de la prima olimpiadă şi cu dorinţa de a arăta că poate mai mult, tot în clasa a IX-a, adolescenta s-a prezentat la concursul „Evaluarea în Educaţie“, disciplina engleză. A ajuns până la faza pe ţară şi a reuşit să obţină locul întâi. Succesul înregistrat a fost suficient pentru ca Raluca să prindă curaj şi să abordeze Olimpiada de Engleză, la care a participat în clasa a X-a, cu o altă strategie, menită să-i aducă de această dată recunoaşterea pe care şi-a dorit-o.

Abonată la locul I
„Am luat locul întâi pe ţară. Finala s-a desfăşurat la Cluj şi au participat cei mai buni 150 de elevi din toată ţara. Când m-am uitat pe listă şi am văzut că sunt prima am început să plâng de fericire“, îşi aminteşte Raluca. Câştigarea concursului a motivat-o să înveţe şi ma mult, pentru a fi pregătită pentru concursuri din ce în ce mai dificile. Chiar dacă pe plan mondial nu există o olimpiadă internaţională de engleză şi era conştientă că obţinerea titlului de cel mai bun olimpic la engleză din România este etapa finală pe care o putea atinge, Raluca mai avea totuşi ceva de realizat.

„Îmi doream foarte mult să demonstrez, atât profesorilor cât şi mie, că locul unu obţinut în clasa a X-a nu a fost întâmplător. Aşa că, anul acesta, la faza naţională am reuşit să obţin tot locul întâi. De această dată nu am mai plâns, dar am avut emoţii mult mai mari. Este mai greu să confirmi decât să ajungi în vârf“, a recunoscut adolescenta. Pe viitor, Raluca îşi doreşte o carieră universitară şi este pasionată de cercetare lingvistică. Nu s-a hotărât încă la ce facultate să dea, în ţară sau străinătate.

Profil
Născută. 12 februarie 1993, la Bacău.
Studii. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce parte din engleză îţi place cel mai mult?
Cel mai mult îmi place gramatica limbii engleze. Este mai grea decât literatura şi îmi dă satisfacţii mai mari. Orice regulă din gramatică are excepţii. Mie îmi place să ştiu care sunt excepţiile şi să le stăpânesc foarte bine. Pentru asta, studiez înainte de fiecare olimpiadă şi câte zece ore pe zi.  
Te-ai gândit ce o să faci după ce termini liceul?
O să vă surprindă răspunsul meu, dar recunosc că nu m-am gândit serios la ce voi face pe viitor. Chiar dacă nu mai am mult până termin liceul, nu m-am decis. Vreau să urmez o carieră universitară, însă nu ştiu pe ce anume să mă axez. În principiu aş vrea să leg mai multe domenii între ele şi să fac cercetare. Vreau să aplic ideea de lingvistică pe anumite discipline.

Ce-i place
Raluca este pasionată de tot ceea ce este nou în domeniul electronicelor. Îi plac foarte mult gadgeturile, de la telefoane mobile până la ultimile modele de calculatoare. Adoră mâncarea chinezească, îi place culoarea verde şi este îndrăgostită de aparatul ei foto, pe care îl foloseşte de fiecare dată când are ocazia. 

Ce nu-i place
Adolescetei nu-i plac manelele şi nici de Lady Gaga, chiar dacă artista este la modă printre cei de vârsta ei. Nu-i place să stea în casă şi nu crede că este făcută pentru o muncă de birou.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite