Bacău: Răgaz de şapte zile pentru weedshop-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Magazinele de vise“ mai primesc clienţi 7 zile
„Magazinele de vise“ mai primesc clienţi 7 zile

Hotărârea care le interzice să funcţioneze la mai puţin de un kilometru de şcoli nu poate fi încă pusă în practică. Decizia adoptată de consilierii locali pe 29 octombrie a fost validată cu o săptămână mai târziu, astfel că şi perioada de punere în aplicare s-a devansat.

Decizia consilierilor locali de a interzice amplasarea magazinelor care comercializează produse etnobotanice la o distanţă mai mică de 1.000 de metri de şcoli, biserici instituţii publice şi locuri de distracţie şi agrement nu a fost pusă încă în practică.

Deşi a fost adoptată pe data de 29 octombrie, iar comercianţii aveau 15 zile la dispoziţie să intre în legalitate consilierul local Ilie Bârzu, iniţiatorul hotărârii, spune că îi va mai păsui câteva zile pe administratorii magazinelor.

Peste câteva zile încep controalele

„După data de 20 noiembrie vom demara efectiv controalele la magazinele de etnobotanice. Hotărârea a fost adoptată pe 29 octombrie, dar ea a fost validată cu şapte zile mai târziu şi atunci s-a prelungit termenul de 15 zile“, a precizat Bârzu.

Consilierul a recunoscut însă că măsurile adoptate împotriva celor care comercializează produse etnobotanice puteau fi mai drastice, dar  municipalitatea a evitat acest lucru pentru a nu intra în conflict cu administratorii magazinelor. „Dacă aplicam măsurile imediat după adoptarea deciziei riscam să fim atacaţi în instanţă pe motiv că le retragem autorizaţiile fără să fie înştiinţaţi“, a explicat Ilie Bârzu.

30 de weedshop-uri în tot judeţul

Conform statisticilor, în judeţul Bacău sunt înregistrate peste 30 de „magazine de vise“, iar din septembrie 2009 până în octombrie 2010 aproximativ 75 de persoane au ajuns în evidenţele Secţiei de Psihiatrie,  la Spitalul Judeţean şi la cel de Pediatrie ca urmare a consumului de produse etnobotanice.
Marta Butnaru, inspector în cadrul Centrului Antidrog Bacău confirmă că numărul tinerilor care apelează la serviciile instituţiei a crescut de patru ori în acest an. „Noi sperăm ca hotărârea consilierilor locali să fie pusă cât mai repede în practică. În Bacău există o cerere de plante etnobotanice foarte mare, în special din partea tinerilor, şi trebuie urgentată punerea în aplicare a deciziei“, a declarat Marta Butnaru.

O săptămână de „instruire“

Cel puţin până pe 20 noiembrie administratorii magazinelor de etnobotanice îşi vor putea vinde marfa fără să fie deranjaţi de cineva. Chiar dacă vor fi „călcaţi“ de poliţişti, aceştia nu vor face decât să le amintească ce-i aşteaptă în viitor.

„Poliţiştii comunitari vor merge în această săptămână la magazinele de etnobotanice să le comunice hotărârea adoptată în octombrie. Facem asta ca să nu motiveze nimeni că nu a cunoscut decizia“, a mai spus Bârzu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite