Bacău: Profesori trimiși în judecată în dosarul ”Șpagă la Bac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul inspector școlar Constantin Năstac neagă că ar fi luat mită de la un candidat
Fostul inspector școlar Constantin Năstac neagă că ar fi luat mită de la un candidat

Un fost inspector și doi directori de școală generală sunt pe lista neagră a procurorilor DNA. Ei sunt acuzați că au "pus umărul", contra-cost, ca aproape 100 de candidați de la liceul din Podu Turcului să ia cu brio Bacalaureatul

MAI CITIȚI:

Lista persoanelor acuzate că au dat și au luat șpagă la bacalaureatul de la Podu Turcului

VIP-uri locale în lista cumpărătorilor de diplome de Bac de la Podu Turcului

Pe lângă Dumitru Țopa, directorul Liceului "Alexandru Vlahuță", adjuncta Doina Antohe și secretara școlii Tatiana Moraru, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au avut de-a face și cu alte nume cunoscute din învățământul băcăuan.

 Constantin Năstac, profesor de biologie la Colegiul "Gh. Vrănceanu", până anul trecut inspector de resurse umane responabil de activitatea școlilor din zona Podul Turcului, a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupție fiind unul dintre intermediarii obținerii diplomelor de bac. El este acuzat că a încasat 800 de euro de la un candidat pentru ca să pună o "vorbă bună" obținerii examenului.

Chiar dacă oamenii legii aduc probe în a-i demonstra vinovăția, el neagă acuzația. "Habar n-am despre ce este vorba. Nu am fost implicat în organizarea bacalaureatului. Nici măcar n-am fost chemat la audieri. E o minciună. Nu sunt învinuit de nimic!", a afirmat cu convingere fostul inspector. El a mai fost implicat într-un scandal de presă în urmă cu un an deoarece a refuzat să elibereze postul de dascăl chiar dacă avea vârsta de pensionare.

"Nu era șpagă. Era diurnă!"

David Spiru, directorul școlii din Stănișești, este trimis în judecată de procurori în același dosar. El este acuzat că a luat mită 2.100 de lei de la secretara școlii pentru ca să închidă ochii în fața candidaților care aveau pe bănci rezolvările tezelor.

Cu toate că în buzunari, ofițerii DGA i-au găsit banii, el afirmă că suma reprezintă diurna pentru cei 21 de colegi de la Stănișești.  "Eram pe hol. A venit secretara școlii și mi-a bagat rapid banii în buzunar. Mi-a zis că e diurna pentru toți colegii mei de la Stănișești, care supravegheau acum la bacalaureat. Eu chiar am crezut", se apără directorul Spiru.

"Am picat de nevinovat!"

Marin Barbu, fostul director al școlii din Răchitoasa, trimis în judecată de procurori, este acuzat că a luat șpagă 1.100 de lei tot pentru a se face că nu vede când absolvenții transcriau răspunsurile de pe fițuici.

În schimb, el afirmă că a picat în toată această anchetă de nevinovat. "Eu n-am primit niciun ban. Eram cu buzunarele goale când au descins cei de la DNA și DGA. Cine a declarat că mi-a dat bani, acela a mințit. Eu sunt curat", se apără cu tărie fostul director de la Răchitoasa. 

CITAT

Emanuel Humulescu - PRIM-PROCUROR DNA

"Din acest dosar au rezultat și alte fapte de corupție care se constituie în alte două dosare  care vor intra în competența altor parchete"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite