Bacău: Produse mai ieftine în pieţe volante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste spaţii vor avea acces doar producătorii şi procesatorii autohtoni şi ele vor funcţiona doar sâmbăta şi duminica.

Municipalitatea băcăuană vrea ca în maximum 45 de zile să aprobe funcţionarea unor pieţe volante în principalele zone ale oraşului. Nicolae Zaharia, consilier local şi unul dintre iniţiatorii proiectului, crede că, odată cu punerea în practică a acestuia, locuitorii municipiului vor avea posibilitate de a cumpăra alimente româneşti la preţuri decente.

Proiect extins şi în alte zile din săptămână
„Aceste pieţe volante reprezintă soluţia de a forţa marile magazine să practice un preţ cinstit. Băcăuanii vor avea posibilitatea de a cumpăra alimente româneşti la preţuri decente, fără adaosuri comerciale imense“, a spus Zaharia. Documentaţia a fost deja înaintată Consiliului Local Bacău şi, conform acesteia, pieţele vor fi deschise doar sâmbăta şi duminica, iar în ele vor avea acces doar producătorii autentici, în baza unor certificate de producător verificate.

Totodată pieţele volante vor fi amplasate la limita proprietăţii lanţurilor comerciale din oraş. „În hipermarketurile din România, produsele alimentare sunt cele mai scumpe din Europa. Marile magazine din Bacău nu fac excepţie“, a mai spus Zaharia. Chiar dacă proiectul prevede ca aceste pieţe să fie deschise doar la sfârşit de săptămână, Romeo Stavarache, primarul municipiului vrea ca acest interval să fie extins. „Aceste servicii ar putea să funcţioneze şi în zilele când sunt târguri săptămânale în oraş, cum ar fi în zilele de miercuri şi joi. Vrem să aprobăm cât mai rapid acest proiect“, a spus Stavarache.

Chiar dacă proiectul li se pare unul practic, băcăuanii se tem că preţurile nu vor fi cu mult mai mici decât sunt acum în pieţe sau hipermarketuri. „Producători autohtoni există şi acum în pieţe. Unii au preţuri chiar mai mari decât în marile magazine. Cine garantează că nu vor intra şi în aceste pieţe volante speculanţii?“, se întreabă retoric băcăuanul Ioan Gruia.

Mai mult, aceştia se tem că zonele în care vor fi amplasate pieţele vor fi pline de mizerie. „Nici nu vreau să-mi imaginez cum vor arăta acele zone în zilele de luni. Ideea este bună, dar cred că la noi este greu de implementat un asemenea proiect. Nu suntem civilizaţi“, crede Ioana Viscrianu, de profesie merceolog.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite