Bacău: Portret / Diana Păduraru, femeia care ţine meciurile de fotbal sub lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Păduraru
Diana Păduraru

Diana s-a făcut arbitru pentru a le arăta suporterilor că şi sexul frumos poate împărţi dreptatea pe stadioanele dominate de bărbaţi. Diana este micuţă de statură, elegantă şi plină de feminitate. Nu ai bănui niciodată că la fiecare sfârşit de săptămână o poţi întâlni pe unul dintre stadioanele judeţului Bacău arbitrând meciuri oficiale din liga a patra de fotbal. A păşit prima dată pe un stadion când avea şapte

Primul care a dus-o pe un teren de fotbal a fost tatăl ei. Din momentul în care a păşit pe stadion, mingea a devenit marea ei pasiune. „De Crăciun sau de Paşte eu nu-mi doream păpuşi ca alte fete. Eu îmi doream mingi de fotbal. Aveam o colecţie întreagă de mingi, iar băieţii din cartier veneau la mine să împrumute“, a spus Diana. Până la zece ani a mers pe stadion cu tatăl ei. Apoi a început să meargă singură. Uneori chiulea de la ore ca să nu rateze niciun meci al echipei ei favorite, FCM Bacău.


Înjurată de suporteri


La 17 ani s-a hotărât să se facă arbitru de fotbal. Văzuse multe meciuri pe stadioane şi aproape că ştia pe de rost regulamentul jocului. Totuşi, decizia a luat-o după ce s-a certat cu un arbitru care nu a acordat fault unui jucător după ce a fost împins de la spate de un adversar.

„Era Robert Dumitru la centru, arbitru de liga întâi. Când i-am reproşat decizia, m-a întrebat dacă sunt arbitri. I-am răspuns că nu şi mi-a zis să mă fac. Atunci m-am decis să urmez cursurile de arbitraj“, a povestit Diana. La primul ei meci ca arbitru asistent a fost înjurată de spectatori din primul până în ultimul minut de joc.


Vroiau să pună presiune pe ea, dar nu a renunţat. Al doilea meci avea însă să-i dea elanul de care avea nevoie pentru a merge mai departe. A primit felicitări în vestiar de la observator şi lucrul acesta a mobilizat-o şi a făcut-o să creadă că poate ajunge un arbitru cunoscut.


A arbitrat 200 de meciuri


A suferit accidentări de pe urma unor lovituri primite cu mingea în timpul jocului. A fost fluierată de spectatori, nervoşi că nu închide ochii la greşelile echipei lor favorite. A primit însă felicitări şi flori de 8 martie şi de ziua ei. Pe toate acestea le-a trăit în cele peste 200 de meciuri pe care le-a arbitrat în cei patru ani de carieră. A învăţat să trăiască printre bărbaţi şi crede că o femeie poate ţine în frâu un meci de fotbal chiar mai bine decât un arbitru-bărbat.


„Spectatorii şi jucătorii aşteaptă de la mine să fiu mai corectă decât un arbitru bărbat. Am demonstrat de multe ori că pot fi la fel de bună ca ei. Colegii nici nu mă mai privesc ca pe o femeie. Ne schimbăm în acelaşi vestiar pentru că suntem egali. Fotbalul are aceleaşi regului şi pentru femei şi pentru bărbaţi“, a mai spus tânăra arbitru.

_______________

profil
născută.
12 septembrie 1988, Bacău.
studii. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea „Vasile Alecsandri“, Bacău.
familie. Este necăsătorită, are un frate mai mare.

întrebări şi răspunsuri
Ce meci ţi-ai dori să arbitrezi dacă ai avea de ales?

Cu siguranţă CFR Cluj - Universitatea Cluj. Este un derby al orgoliilor pentru ardeleni. Am o afinitate pentru ei mai ales după ce, în urmă cu trei ani, un fotoreporter a fost bătut în plină stradă la un asemenea derby. Nu se face aşa ceva în sport şi tocmai acest lucru mă face să-mi doresc să-l arbitrez. Le-aş demonstra ce înseamnă să fii fair-play.
Arbitrii din România sunt corupţi şi viciază rezultatele unor meciuri?
Nu, nu sunt de acord cu cei care aruncă astfel de acuze la adresa noastră. Nu neg faptul că în trecut, mai precis până acum patru ani, existau şi astfel de arbitri în fotbalul românesc.

ce-i place
Dianei îi plac foarte mult călătoriile şi nu scapă nicio ocazie să admire locurile frumoase din România. Îi place să se caţere pe stânci şi să meargă în excursii pe munte. Îi plac foarte mult fructele şi să se îmbrace cu haine de culoare mov.

ce nu-i place
Nu-i place ipocrizia de care dau dovadă unii oameni din jurul ei şi nici cei care joacă teatru pentru a-şi atinge propriul interes. Nu-i plac politicienii pentru că promit şi nu fac nimic şi crede că politica nu va aduce niciodată binele poporului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite