Bacău: Portret / Claudia Vasilache descoperă talente la cursurile de canto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dorit să ajungă o soprană renumită, însă dragostea pentru copii a determinat-o să-şi investească energia în formarea tinerilor înzestraţi, printre care şi Narcis Ianău.

I-a plăcut tot timpul să cânte. Când era mică, interpreta piese de muzică uşoară prin casă şi îşi imagina că într-o zi va ajunge să bucure publicul spectator cu vocea ei.


A descoperit muzica clasică abia în clasa a VIII-a, când o colegă de generală care avea pian acasă i-a cântat câteva melodii. S-a îndrăgostit pe loc de acest gen de muzică şi s-a hotărât să urmeze o carieră în domeniu.


A ales o carieră didactică


A intrat prima pe listă la Liceul de Artă „George Apostu“ din Bacău la clasa de canto clasic. A făcut parte din prima generaţie de elevi de liceu care au studiat canto în Bacău după revoluţie.


Timp de patru ani a studiat canto şi s-a pregătit pentru admiterea la facultate. Îşi dorea să fie o solistă de operă şi a crezut tot timpul că viaţa ei va merge în această direcţie. Totul s-a schimbat însă în timpul facultăţii, după ce a făcut orele de practică pedagogică. „Profesoara mi-a spus că am reale aptitudini pentru a preda canto. Îmi plac mult copiii şi mi-am dat seama că avea dreptate. Am decis să urmez o carieră didactică“, îşi aminteşte Claudia.


După terminarea facultăţii, s-a întors profesor la liceul unde a învăţat primele lecţii de canto. Nu a vrut să rămână doar un simplu profesor şi le-a cerut tot timpul elevilor ei să fie adevăraţi profesionişti. A investit în ei toate cunoştinţele muzicale pe care le-a dobândit în anii de studiu şi rezultatele au fost pe măsură. A obţinut cu ei zeci de premii la concursuri de muzică şi la olimpiade.


„Unul dintre elevii mei, Daniel Mateianu, a luat locul întâi la Olimpiada Naţională de Canto. Apoi, o altă elevă de-a mea, a obţinut locul doi pe ţară la aceeaşi competiţie. Mi-ar trebui un perete întreg ca să am unde pune toate diplomele câştigate cu elevii mei în cei zece ani de profesorat“, a mărturisit ea. Cea mai mare realizare a fost acum patru ani când, într-un concert de Paşte susţinut în centrul Bacăului, a cântat alături de elevi, ca soprană, un requiem de Mozart şi l-a avut alături pe Daniel Mateianu, fostul ei discipol.


Crede în elevii săi


Nu sunt însă singurele momente de fericire din viaţa ei de profesor. Se mândreşte cu Gabriela Iştoc, acum o renumită soprană în Suedia, dar şi cu Narcis Ianău, care a devenit cunoscut după ce a participat la concursul „Românii au talent“.


„Amândoi sunt copii deosebiţi. Gabi a confirmat acest lucru şi a reuşit să devină un nume cunoscut pe scenele internaţionale. Narcis îmi este elev. Este încă la început de drum, dar are şanse să devină un mare cântăreţ“, a mai spus Claudia.

profil
născută. 30 ianuarie, 1976, Bacău.
studii. A absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto clasic, Universitatea „George Enescu“, Iaşi.
familie. Este necăsătorită.

întrebări şi răspunsuri
Ce îi trebuie unui copil ca să ajungă un nume în muzică?
În primul rând, are nevoie de talent şi har de la Dumnezeu. Apoi, de studiu individual. Cei de la clasa de canto au un alt ritm faţă de cei care fac instrument. Ei nu pot cânta mai mult de o oră pe zi pentru că riscă să-şi strice vocea. Un alt lucru de care au nevoie este condiţia fizică. Trebuie să facă mult sport.
Care este cea mai mare dorinţă a ta?
În următoarea perioadă vreau să-mi pregătesc elevii pentru olimpiadă. Pe termen lung, îmi doresc foarte mult ca atunci când voi împlini 20 de ani de învăţământ să susţin un concert cu toţi elevii mei care au continuat să cânte.

ce-i place
Claudiei îi place ca, după o zi de şcoală, să se retragă în grădina părinţilor, să se dea în balansoar şi să asculte păsările. Îi place să meargă la operă împreună cu elevii şi să le urmărească reacţiile când privesc spectacolul. Adoră călătoriile.

ce nu-i place
Nu-i place ipocrizia celor din jur şi nici să mănânce ghiveci de legume pentru că îi aminteşte de mâncarea din grădiniţă, de care nu vrea să mai audă. Nu-i plac florile de bujor din cauza mirosului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite