Bacău: Portret - Iustina Grosu, eleva anului 2011 la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustina Grosu
Iustina Grosu

Adolescenta din clasa a VII-a la Şcoala Generală „Alexandru Ioan Cuza“ a primit această distincţie din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar.

Are 10 pe linie la toate obiectele şi cu aceeaşi medie a terminat primii trei ani de gimnaziu. Învaţă bine la toate materiile, însă matematica este cea care i-a adus cele mai mari satisfacţii şi titlul de „Elevul anului şcolar 2010 – 2011“. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău i-au acordat diploma de merit în cadrul premierii elevilor cu  rezultate la concursurile şi olimpiadele şcolare de matematică susţinute în ultimul an.

Surprinsă de acest titlu

Invitată la manifestare, Iustina Grosu a fost luată prin surprindere de acestă decizie.„Nu am ştiut că voi primi acest titlu. Eu am venit aici pentru că aveam rezultate la Olimpiada Naţională de Matematică de anul acesta şi am rămas fără cuvinte când mi-am auzit numele. Sunt mândră şi bucuroasă. Acest lucru mă motivează să muncesc şi mai mult şi să obţin şi alte premii“, mărturiseşte eleva. A început să participe la concursuri de specialitate încă din clasa a II-a şi de la un an la altul a mai urcat câte o treaptă. La olimpiada de anul acesta a venit acasă cu premiul II.

„Anul acesta am obţinut 22 de puncte din 28, cât era maximul. Au venit copii bine pregătiţi din întreaga ţară. Am susţinut testul pentru concurs, după care o parte am fost aleşi pentru baraj. În final, totul a ieşit mai bine decât mă aşteptam“, spune Iustina.

Nu vrea să se facă profesoară

Pentru a atinge această performanţă, adolescenta recunoaşte că îşi dedică mult timp studiului şi că nu de puţine ori a rezolvat probleme şi din manualele claselor mai mari. Afirmă însă că sunt multe situaţii în care ajutorul profesorului este necesar. „Nu pot să spun că ştiu să rezolv orice problemă. Sunt foarte multe pe care nu ştiu să le fac, dar împreună cu doamna profesoară reuşim să ajungem la rezultatul corect. Pentru a putea să înţelegi matematica trebuie să ai răbdare, ambiţie şi să fii dispus să munceşti mult“,  crede adolescenta.

A moştenit pasiunea pentru această materie de la mama sa şi pentru că se simte bine în lumea cifrelor s-a gândit ca şi cursurile liceale să se bazeze tot pe calcule. „Vreau să mă înscriu la matematică - informatică, chiar dacă facultatea va fi în alt domeniu. Nu vreau să mă fac profesoară de matematică pentru că nu am abilităţi de comunicare şi nu cred că m-aş pricepe să explic în aşa fel încât copiii să înţeleagă“, spune eleva.

Profil
Născută. 6 iunie 1997, la Bacău.
Studii. Şcoala „Al.I. Cuza“ Bacău.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce carieră o să alegi?
Chiar dacă îmi place matematica, nu voi merge pe acest drum. Vreau să devin medic. Mama mea este medic de familie şi cred că de aici şi dorinţa mea de a profesa în domeniu. Cel mai probabil voi alege oftalmologie sau dermatologie, iar facultatea o voi face în Bucureşti. 
Ce vei face în vacanţă?
Voi merge într-o acţiune de voluntariat. M-am înscris într-o asociaţie şi până pe 15 iulie voi merge împreună cu alte colege din clasă să avem grijă de copiii de care se ocupă fundaţia respectivă. Noi vom fi un fel de ajutor pentru animatori. Mi s-a părut interesant că pot să ajut oamenii şi când mi s-a propus am acceptat fără să stau pe gânduri.

Ce-i place
„Îmi plac sportul, filmele, muzica, să călătoresc, să merg cu prietenii în oraş şi să citesc“, afirmă adolescenta.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă trezesc devreme, detest oamenii care mint şi care pretind că sunt altceva decât ceea ce sunt. Nu-mi place peştele“, spune Iustina.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite