Bacau: Portret/ Valentin Rusu a făcut din karate un mod de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică artele marţiale de peste 25 de ani şi, în toată această perioadă, a învăţat să-şi controleze emoţiile negative.

Valentin a prins microbul sportului când avea 16 ani, la mijlocul anilor ’80, când România era invadată de filme cu arte marţiale. S-a îndrăgostit de karate şi s-a decis să înveţe şi el mişcările eroilor din filme. Pentru că nu avea cine să-l înveţe şi nici unde să se antreneze, a început să copieze schemele de karate din poze şi imagini video. Până la începutul anilor ’90 s-a antrenat în fiecare zi pe Insula de Agrement. Imediat după Revoluţie s-a înscris la un club de „qwan ki do“ şi, timp de opt ani, a practicat acest sport zi de zi.


„Qwan ki do e un sport complex cu mişcări foarte elaborate“, a spus Valentin.La 28 de ani s-a decis să renunţe la qwan ki do şi să încerce un nou stil. Aşa a ajuns la sala de sport a renumitului antrenor de shotokan, sensei Doru Botez. S-a prezentat la antrenamente când avea deja 28 de ani şi nu a spus nimănui că are destule cunoştinţe în tehnicile specifice artelor marţiale. După doi ani de şhotokan a obţinut deja centura maro, iar după alţi doi ani, pe cea neagră.


Îi învaţă shotokan pe copii


„Îmi place mai mult acest stil de luptă. Se pune accentul pe poziţiile adânci şi lungi, pe tehnicile eficace în lupta de la distanţă şi pe dezvoltarea vitezei“, a explicat Valentin. După ce a obţinut centura maro la stilul shotokan, băcăuanul a primit permisiunea să le împărtăşească din experienţa sa şi copiilor care doresc să se iniţieze în acest sport. Acum are pe mână aproape 30 de copii pe care-i învaţă principiile de funcţionare ale shotokanului. Chiar dacă în cei peste 25 de ani de când practică artele marţiale n-a participat la concursuri, el nu are niciun regret. Spune că acest stil de viaţă a fost suficient să-i facă existenţa mai senină.

întrebări şi răspunsuri
Ce beneficii ţi-a adus sportul în viaţa ta de zi cu zi?
În primul rând mi-a adus sănătate. Mi-a dat posibilitatea să scap de stresul de zi cu zi care îţi macină atât timpul cât şi sănătatea. Am învăţat cum să mă comport într-o situaţie critică din punct de vedere psihic. Ştiu să-mi controlez mânia şi să nu-i dau frâu liber. Acum ştiu cum să pun frână sentimentelor şi emoţiilor negative.

Sunt tinerii de azi interesaţi de sport, de mişcare?
De obicei, copiii sunt atraşi de artele marţiale, le place mişcarea, acţiunea, dinamica. Din păcate, foarte mulţi dintre ei abandonează pe parcurs.

profil
născut. 10 februarie, 1968, în Bacău.
studii. Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“, din Bacău.
familie. Este căsătorit şi are doi băieţi.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite