Bacau: Portret/ Raluca Dărăuţă, revelaţia Olimpiadei de Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca s-a calificat la faza naţională a competiţiei în ultimii doi ani şi de fiecare dată a câştigat lupta cu cifrele.

A descoperit pasiunea pentru cifre mai mult din joacă. Când avea doar patru ani, Raluca citea cărţi de matematică distractivă şi rezolva teste de inteligenţă. Tot atunci a învăţat cum se rezolvă ecuaţia de gradul întâi folosind beţe de chibrit. „Când am intrat în clasa I ştiam deja să citesc şi să scriu. Nu am mai făcut grupa pregătitoare la grădiniţă pentru că nu mai era necesar. Erau lucruri pe care deja le ştiam“, ne-a povestit Raluca. În primul ei an de şcoală, când unii copii încă învăţau tainele scrisului şi ale cititului, Raluca lucra deja probleme de matematică din culegeri.


Prima olimpiadă,  un succes


În clasa a treia, la doar nouă ani şi jumătate, a obţinut punctaj maxim la concursul de matematică „Euclid“”, desfăşurat la Focşani. A fost primul ei concurs la care a participat, iar succesul i-a dat curaj să meargă mai departe. S-a înscris la concursul naţional „Evaluare în educaţie“ de unde s-a întors cu premiul I. În clasa a V-a a făcut însă pasul cel mare. S-a înscris la Olimpiada de Matematică şi, după ce a trecut de faza judeţeană, a ajuns în finală. S-a pregătit intens pentru acel concurs şi, fiind autodidactă, nu a vrut să facă pregătire cu niciun profesor.

„Ţin minte că am învăţat foarte bine bazele matematicii. Apoi am început să rezolv probleme foarte grele, iar înainte de olimpiadă am trecut prin foarte multe teze care simulau concursul“, îşi aduce aminte Raluca. Munca ei a fost răsplătită cu un rezultat la care nici ea nu se gândea. La prima ei participare la faza naţională a Olimpiadei de Matematică s-a întors acasă cu medalia de aur. A avut de rezolvat patru subiecte. La două din ele a obţinut punctaj maxim. Unul din subiecte a fost rezolvat doar de către ea dintre toţi cei 120 de concurenţi.


A obţinut locul întâi cu punctaj maxim


Un an mai târziu, când era în clasa a VI-a, a ajuns în finala aceleaşi competiţii ce a avut loc la Călăraşi. Pe lângă faptul că a obţinut medalia de aur, a fost desemnată şi „Revelaţia Olimpiadei“. „Succesul a fost mai mare decât la prima Olimpiadă. Diferenţa dintre mine şi concurentul de pe locul II a fost de opt puncte, iar la un concurs de acest nivel este mult. Când am văzut subiectele mi s-au părut foarte grele însă, după ce am stat şi le-am analizat, mi-am dat seama că le pot rezolva“, îşi aminteşte Raluca.


Matematica nu este însă singura ei preocupare. Româna, fizica şi tehnologia sunt alte obiecte la care Raluca a obţinut premii şi menţiuni la fazele judeţene şi naţionale.

întrebări şi răspunsuri
Care ramură a matematicii îţi place cel mai mult?
Prima dragoste a fost algebra. În clasa a VI-a, am început să studiez geometria plană şi m-am îndrăgostit de ea. Algebra cere multă logică pentru a o putea înţelege, iar geometria îţi pune imaginaţia la încercare.

Ce vrei să faci pe viitor?
În primul rând, voi continua cu matematica. În vara aceasta am parcurs deja manualul de chimie şi cel de matematică de clasa a VII-a. Mi-aş dori să urmez Medicina. Nu ştiu dacă voi rămâne să studiez în România sau voi alege să învăţ în străinătate. Depinde ce oferte de studii voi primii de la licee. În momentul acesta sunt nehotărâtă.

ce-i place
Ralucăi îi place foarte mult să-şi petreacă timpul liber cu surioara ei, Andreea, care are doi anişori. Îi plac foarte mult pastele cu somon şi de ceva timp a descoperit că are chiar şi înclinaţii culinare. Când are timp liber, nu ezită să stea la calculator.

ce nu-i place
Nu-i place când părinţii o anunţă că trebuie să se culce devreme pentru a fi în formă maximă a doua zi şi uneori regretă că nu are mai mult timp liber. Nu-i place când sora ei se supără pe ea şi se vede nevoită să-i dea dreptate pentru a o alina.

profil
născută. 8 aprilie 1998, Bacău.
studii. Este elevă în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău.
familie. Are o soră mai mică.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite