Bacău: Portret/ Miruna Găzdaru: „Pe scenă sunt cea mai fericită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta face balet de la trei ani şi spune că nu ar renunţa la această pasiune pentru nimic în lume. Vrea să înveţe în Anglia şi să devină coregraf.

Elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu“ din Bacău, Miruna Florina Găzdaru a încălţat pentru prima dată poantele (n.r. - încălţările speciale folosite de balerine) la 3 ani. Mai târziu a realizat că dansul este tot ceea ce-şi doreşte.

„Îmi amintesc şi acum că eram împreună cu părinţii în maşină şi mama m-a întrebat dacă nu vreau să merg la balet. I-am spus că vreau şi am început lecţii în particular. Mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am dorit să urmez cursurile Colegiului de Artă pentru a face cât mai multe ore de balet“, spune Miruna.

Are emoţii înainte de a păşi pe scenă

În prezent, face 11 ore de balet pe săptămână, iar când are de pregătit un spectacol chiar şi mai mult. Asta înseamnă multă durere şi multă muncă. „De fiecare dată am mari emoţii înainte să intru pe scenă. Dar când apar în faţa publicului uit de toate şi sunt cea mai fericită persoană. Uit de durere, de orele petrecute la antrenamente, de tot. Un spectactol complet durează două ore, iar pregătirea lui ne ia uneori şi două luni“, detaliază eleva.

Chiar dacă o zi din viaţa ei înseamnă ca de dimineaţa până seara să stea ori în sala de dans ori în bancă la cursuri, Miruna nu crede că este diferită de restul tinerilor de vârsta ei. „N-am timp să-mi dau seama dacă pierd sau nu ceva, pentru că majoritatea prietenilor mei sunt din grupa de balet şi când intrăm într-un spectacol intrăm cu toţii, aşa că nu există ca unii să se distreze şi alţii să muncească“, mai spune balerina.

A participat la zeci de concursuri şi are acasă tot atâtea diplome. Cel mai drag premiu este cel câştigat anul trecut la Concursul „Neghiniţă“, desfăşurat în Bacău, care a cuprins dans, muzică şi coregrafie şi unde au intrat în competiţie mai multe colege de clasă. Miruna a obţinut locul I, iar acest rezultat a motivat-o să muncească mai mult.

Mici incidente

„Am participat cu un dans individual, iar juriul l-a considerat ca fiind cel mai reuşit. M-a bucurat foarte tare, deşi am avut parte şi de accidente. Chiar în timpul reprezentaţiei mi s-a rupt evantaiul şi nu ştiam cum să maschez acest lucru pentru ca cei din sală să nu-şi dea seama. Am reuşit în cele din urmă. Oricum, aproape la fiecare spectacol trebuie să se întâmple câte ceva. Ori se agaţă rochia, ore se rup panglicile de la poante. Se întâmplă“,  râde Miruna. Şi chiar dacă baletul îi ocupă majoritatea timpului, eleva nu neglijează nici celelalte materii. Dintre toate, matematica este preferata ei şi se relaxează când rezolvă exerciţii.

Profil
Născută. 11 august 1998, Bacău.
Studii. Este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Artă Bacău.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vrei să faci pe viitor?
Cu siguranţă voi urma cursurile liceale tot la Colegiul Naţional de Artă, iar facultatea vreau să o fac în străinătate. Cel mai probabil voi studia în Anglia. Sunt mai mulţi elevi care au terminat la Bacău, iar acum sunt la Cambridge şi deja încep să aflu de la ei cum stau lucrurile acolo. Vreau să mă fac coregraf sau poate chiar balerină, iar acolo ai alte şanse, spre deosebire de aici.
De ce nu vrei să fii actriţă?
Nu-mi place. Mi se pare mult mai multă muncă decât la balet. Tot timpul trebuie să stai să înveţi texte, să repeţi ore în şir. Văd asta la părinţii mei care sunt actori. Eu fac ceea ce-mi place şi nu cred că mai pot schimba ceva acum.

Ce-i place
„Îmi place să desenez, să ascult muzică, să mă plimb prin parc cu prietenii şi să merg la patinaj artistic“, spune fata.

Ce nu-i place
„Nu suport fotbalul şi nici lăudăroşii. Nu-mi plac iarna, limba franceză şi pisicile“, afirmă tânăra.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite