Bacau: Portret/ Mihai Manda a învins cel mai puternic român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Manda
Mihai Manda

În premieră în istoria powerliftingului din România a ridicat 300 de kilograme şi l-a bătut astfel pe campionul naţional Alexandru Cortean.

Mihai şi-a dorit încă de mic să fie un om puternic. Îi plăceau încă de pe atunci oamenii cu un fizic bine făcut. A intrat prima dată într-o sală de forţă abia la 17 ani. S-a apucat însă „să tragă la fiare“ la 15 ani, în beciul blocului în care locuia. „Mi-am procurat nişte haltere de la prieteni pentru că în Moineşti nu era o sală unde să te poţi antrena. Eram abonat la o revistă de culturism şi mă străduiam să fac exerciţiile cât mai corect“, îşi aminteşte Mihai.


Campion naţional în 2006


Până la 24 de ani s-a axat doar pe culturism şi, chiar dacă n-a reuşit să obţină nicio medalie în acest sport, faptul că avea un fizic impunător i-a schimbat destinul. În 2004 a participat la primul său concurs de powerlifting după ce a fost invitat de renumitul antrenor de culturism Cristian Neagu. N-a reuşit să se impună în faţa celorlalţi concurenţi, dar participarea la concurs i-a dat suficientă forţă pentru ca în 2005 să obţină locul 4 pe ţară la Campionatul Republican de Powerlifting.


Un an mai târziu a ridicat ştacheta şi mai sus. A reuşit să devină vicecampion al României şi campion naţional la proba „îndreptări cu greutăţi“. „A fost un concurs pe care n-am să-l uit niciodată. Atunci l-am întrecut pe Alexandru Cortean, cotat la acea vreme ca fiind cel mai puternic om din România. El a încercat să ridice mai multe greutăţi şi pentru că s-a forţat prea mult a trebuit să abandoneze“, spune sportivul.


Cu toate că în 2006 a avut rezultate remarcabile, Mihai consideră că anul în care s-a simţit cel mai împlinit din punct de vedere sportiv a fost 2007. A reuşit să obţină iarăşi medalia de aur la Campionatul Naţional de Powerlifting, la categoria îndreptări cu greutăţi însă, de această dată, cu un record ce nu a mai fost atins niciodată în România.


„La îndreptări cu greutăţi am reuşit să ridic pentru prima dată într-un concurs 300 de kilograme. M-au susţinut încontinuu spectatorii din sală şi am simţit că pot. A fost vârful meu ca sportiv. Este o performanţă şi un record pe care nu l-a mai atins nimeni în ţară la noi“, ne spune Mihai.
După o perioadă nefastă, sportivul se pregăteşte să revină în top.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
În 2008 am organizat un concurs de skandenberg unde au participat nume sonore, precum Ioan Oncescu sau Vlad Ciprihanov. În 2011 vreau să organizez în Moineşti un concurs de strongman. Se vor căra greutăţi, se vor ridica buşteni şi se vor trage camioane cu mâinile goale. Vreau să găsesc cel mai puternic om din România.

Cum este să ridici 300 de kilograme?
Fiecare gram contează. Diferenţa între 280 de kilograme şi 300 este colosală. 20 de kilograme ţi se par de fapt o jumătate de tonă. Cu multă muncă, cu o alimentaţie corespunzătoare şi dorinţă de reuşită pe termen lung poţi atinge această performanţă.

ce-i place
Lui Mihai îi place să socializeze cu oamenii din jurul său şi să afle de la ei lucruri noi. Îi place să petreacă timpul cu prietena, pe care o consideră cea mai importantă persoană din viaţa sa. Îi place salata de fructe şi pizza.

ce nu-i place
Nu-i place să mintă şi nici să fie minţit. Chiar dacă acum este un om puternic nu vrea ca în viitor să devină o povară pentru cei din jurul său pentru că nu suportă să i se plângă de milă. Nu-i place să se îmbrace la cravată şi costum.

profil
născut. 7 septembrie 1981, la Buhuşi, judeţul Bacău.
studii. Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu“, specializarea Agenţi Fiscali.
familie. Necăsătorit, are un frate mai mare şi unul mai mic.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite