Bacău: Portret/ Mihaela Chiribău-Albu a deschis drumul elevilor spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de limba română de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău a implementat un proiect prin care colegii şi elevii săi au mers la şcoli din străinătate.

Născută într-o familie de cadre didactice, Mihaela Chiribău-Albu a ajuns în învăţământ şi de dragul soţului. „Mama, tata, fratele şi cumnata sunt profesori. Eu aveam de gând să mă fac avocat, însă înainte de admitere l-am cunoscut pe soţul meu care este preot şi mi-a spus că o preoteasă nu poate să profeseze ceea ce aveam eu de gând să fac. Aşa am ajuns să fac Litere la Iaşi“, povesteşte profesoara.

Schimburi de experienţă peste hotare

Şi-a făcut stagiul la clasele primare, după care a ales catedra de limba română. De zece ani predă la unul dintre cele mai bune colegii din oraş, iar provocarea este la tot pasul. Încearcă de fiecare dată să vină în faţa copiilor cu ceva nou şi pentru asta a participat la multe schimburi de experienţă în străinătate. Tot ea a implementat primul proiect al şcolii cu bani europeni prin intermediul căruia mai mulţi colegi şi elevi au avut posibilitatea să se deplaseze în câteva ţări din Europa şi să vadă cum se predă acolo.

„Am avut parteneriate cu Norvegia, Spania, Finlanda, Germania şi Lituania. Cu toţii s-au întors acasă extrem de entuziasmaţi. Copiii au legat prietenii cu elevi din alte ţări şi, cine ştie, poate îi vor ajuta pe viitor să meargă şi să studieze acolo“, a adăugat Mihaela. În timpul vizitelor de lucru peste graniţă, Mihaela Chiribău-Albu a observat că dascălii străini îi ţin pe elevi ancoraţi în realitate şi încearcă să-i pregătească pentru viaţă încă de pe băncile şcolii.

„Acolo lucrul în echipă primează. Ei aplică tot felul de metode de predare care nu-i plictisesc pe copii. În Irlanda am văzut că se aplică metoda de învăţare prin investigare. Să caute informaţii pe internet sau unde vor ei, numai să caute. Acum le-am dat şi eu copiilor o astfel de temă. În ziua de azi nu mai au răbdare să citească şi le dau voie să se folosească de calculator“, a mai spus dascălul.

Predă ca la Cambridge

Tot de la europeni a învăţat că lecţiile şi temele se pot efectua şi în spaţiul virtual şi a implementat la nivelul liceului o platfomă de predare de care a auzit pentru prima dată la Cambridge.

„În 2009, când şcoala a fost închisă o perioadă de timp din cauza gripei porcine, eu nu am pierdut nicio lecţie cu elevii din ciclul liceal. Prin Moodle am ţinut legătura cu ei, le-am dat teme şi le-am corectat“, a povestit dascălul. Tot pentru a veni în sprijinul elevilor, a scris o carte despre verb. „Se numeşte «Verbul - nucleul comunicării» şi le este foarte utilă copiilor. Editorul mi-a cerut o a doua ediţie, ceea ce înseamnă că a fost apreciată“, a conchis profesoara.

Profil
Născută. 13 august 1974, la Vaslui.
Studii. Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi, Facultatea de Litere/ Română-Engleză.
Familie. Este căsătorită şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi păţit ceva inedit în deplasările în străinătate?
Am plecat în Irlanda cu paşaportul expirat. Am ieşit din ţară fără probleme, am făcut escală la Zürich, apoi am mers şi în Londra, am ajuns în Irlanda, fără să-mi spună nimeni nimic. Abia când am revenit în Londra mi s-a spus că am paşaportul expirat şi că trebuie să merg la Consulat. Eram disperată pentru că nu ştiam ce să fac şi cu greu i-am înduplecat să mă lase să plec. Când am aterizat în Bucureşti m-am liniştit. 
În ce ţară v-ar plăcea să predaţi?
În Finlanda. Are cel mai bun sistem de învăţământ din Europa şi al doilea din lume. Mi-a plăcut că elevii vin de plăcere la şcoală. Nu se pune accent pe competiţie, ci pe creşterea şi evoluţia fiecăruia în parte. Ei preferă o educaţie de nivel mediu, dar cu foarte mare legătură cu viaţa reală. Se lucrează mult în echipă şi asta încerc să fac şi eu acum cu elevii de la clasă. 

Ce-i place
Adoră să facă fotografii, să asculte muzică clasică şi grecească sau să gătească. Îi mai place să se joace cu copiii, să citească şi să călătorească.

Ce nu-i place
Nu-i place invidia, şi ăsta este lucrul care o deranjează cel mai mult la cineva. Detestă oamenii care se compară cu alţii. Nu-i place iarna, frigul în general, lipsa de timp şi să se uite la televizor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite