Bacău: Portret/ Manuela Bârzu, as la judo, lupte libere şi unifight

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanca se mândreşte cu 65 de medalii obţinute la concursuri în ţară şi străinătate. În prezent, este în echipa naţională de judo a Jandarmeriei Române.

Practică judo încă din clasa III-a. A fost dorinţa tatălui ei, care şi-a dorit ca fiica lui să înveţe tehnici de autoapărare de copil. „Eram mică şi ieşeam la joacă în faţa blocului şi nu de puţine ori intram în conflict cu ceilalţi copii. Tata a vrut să învăţ să mă apăr şi imediat m-a înscris la cursurile de judo la Palatul Copiilor“, îşi aminteşte sportiva.

La acea vârstă nici prin cap nu-i trecea că va face performanţă şi va urca pe marile podiumuri ale competiţiilor naţionale şi internaţionale la judo.

Ambiţionată de un amic

„Aveam un prieten, care ţinea medaliile înrămate şi visam să am într-o bună zi la fel de multe ca el“, a mai spus Manuela. De atunci şi până în prezent, a strâns zeci de medalii cu acest sport şi este singura campioană naţională la judo la senioare din istoria Bacăului. „Prima medalie am obţinut-o în clasa a V-a, la un concurs de judo la Baia Mare. Mergeam la antrenamente de trei ori pe săptămână. Cert este că de atunci nu am mai avut probleme cu nimeni în cartierul în care locuiesc“, a mai zis ea amuzată.

Peste 60 de medalii

Manuela a făcut şi lupte libere timp de cinci ani. După numai trei luni de antrenament, ea a obţinut titlul de campioană naţională la junioare şi mai apoi la senioare. „Nu aveam experienţă în acest sport. Trecerea de la judo la lupte nu a fost uşoară dar m-am acomodat repede“, îşi aminteşte tânăra.

Astfel, după ce din 1999 şi până în 2003 a făcut parte din lotul naţional la judo, obţinând chiar titlul de campioană balcanică, din 2004 şi până în 2006 a făcut parte din lotul naţional la lupte libere. A vizitat toată lumea şi nu regretă niciun minut din viaţa ei. „Toate cele peste 60 de medalii pe care le am, fie ele de aur, argint sau bronz au o însemnătate deosebită pentru mine. La toate le ştiu povestea, iar amintirile sunt vii în mintea mea, ca şi cum concursurile s-au încheiat ieri“, a mai precizat Manuela.

A trecut la unifight

Şi pentru că este o tânără extrem de ambiţioasă, Manu, cum îi zic prietenii, a practicat şi unifight. „E un sport militar, extrem de dificil. Am reuşit să obţin argintul şi bronzul la Campionatul Mondial din Cehia“, explică ea. În prezent, Manuela este jandarm şi face parte din lotul naţional de judo al Inspectoratului General de Jandarmerie Română al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Are deja patru medalii de aur.

Profil
Născută. 28 martie 1985, Bacău.
Studii. Este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău.
Familie. Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Jandarmeria este doar o meserie pentru bărbaţi?
Este o meserie pentru bărbaţi, dar nu imposibil de practicat şi de către femei. Este o slujbă grea, dar care se poate potrivi oricui dacă şi-o doreşte. 
Eşti genul de om căruia nu-i place să piardă?
Recunosc că nu-mi stabilesc ţinte în viaţă, însă nu vreau să fiu niciodată pe locul II. Sunt foarte ambiţioasă şi orgolioasă.
Este adevărat că sportul te disciplinează?
Da, este adevărat, îţi formează o anumită conduită în viaţa de zi cu zi. Sunt bucuroasă pentru rezultatele mele pentru că datorită lor am vizitat toată lumea şi mi-am făcut foarte mulţi prieteni.

Ce-i place
Manuela iubeşte animalele şi din acest motiv adoră să petreacă cât mai mult timp alături de rottwailerul ei. De asemenea, îi place să se joace cu cele două fine ale ei şi să asculte melodii de Marcel Pavel sau Celine Dion. Adoră parfumurile. Are acasă o colecţie impresionantă.

Ce nu-i place
Băcăuanca urăşte pilaful. De asemenea, ca majoritatea femeilor, are fobie faţă de toate insectele, dar şi faţă de şobolani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite