Bacău: Portret/ Iustin Turcu, psihologul fascinat de creierul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Filialei Bacău a Colegiului Psihologilor se luptă de 35 de ani, zi de zi, cu minţile oamenilor, cu neputinţele şi spaimele lor pentru a-i reda societăţii.

A realizat că vrea să devină psiholog încă de pe băncile liceului. Este un asiduu cititor de literatură şi asta, crede psihologul, l-a făcut să se îndrepte spre această meserie. Când era mic, citea tot ce-i pica în mână şi petrecea ore în şir la biblioteca din oraş, iar cu timpul a început să fie interesat de cărţile de factură psihologică.

Visa să devină psiholog în cadrul Poliţiei, însă în perioada comunistă nu exista acest post. La terminarea facultăţii, a fost repartizat în cadrul Spitalului Judeţean Bacău, la Centrul de Sănătate Mintală.

„Dacă pacientul nu colaborează, e în zadar“

„Erau doar şase astfel de centre în toată ţara, iar eu am făcut parte din prima generaţie de psihologi pe sănătate mintală. Îmi doream foarte mult să lucrez cu oamenii pentru că am o afecţiune faţă de ei. Abia când am ajuns în spital am început să învăţ meserie“, ne-a dezvăluit psihologul.

Spune că dragostea pentru semeni a moştenit-o de la mama sa şi crede că această calitate l-a ajutat foarte mult în carieră. Psihologul a întâlnit mii de cazuri. Pe unii a reuşit să-i ajute, pe alţii nu. A stat însă cu fiecare de vorbă şi a pătruns în mintea fiecăruia. A făcut acest lucru în speranţa că cel din faţa sa va pleca de la el mai încrezător, mai optimist şi mai plin de viaţă. A fost rămas însă tot timpul conştient de un lucru.

„Dacă pacientul nu vrea să colaboreze, tot efortul meu este în zadar. Creierul este o maşinărie foarte complexă. Experienţa mi-a demonstrat în timp că dacă un om îşi doreşte cu adevărat să moară, atunci exact asta se va întâmpla. Mintea umană poate genera astfel de lucruri“, ne-a dezvăluit medicul.

Ştie că o satisfacţie poate fi oricând urmată de o insatisfacţie, dar şi invers. Recunoaşte că pentru el satisfacţiile profesionale au început să apară cu adevărat abia în ultimii ani. Perioada comunistă o consideră ca pe una ce nu i-a permis să-şi arate calităţile reale.

Un profesionist împlinit

„La momentul respectiv, condiţiile social-istorice nu-mi permiteau să mă manifest cum mi-aş fi dorit. Acum mă consider unul dintre cei mai împliniţi profesionişti. Am în medie opt pacienţi pe zi şi rar mi se întâmplă să eşuez cu vreunul dintre ei“, ne-a spus Iustin.

Atunci când se întâmplă să nu ajungă la rezultatul scontat ştie că acela este punctul-limită: atât a lui, cât şi a pacientului. „Dacă reuşesc să fac un om care stătea numai în casă să iasă afară, este o bucurie imensă“, adaugă psihologul.

Profil
Născut. 12 mai 1950,  Bacău.
Studii. Facultatea de Psihologie, Univ. „Al. I. Cuza“ Iaşi. Doctor în psihologie din 2001.
Familie. Căsătorit, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai mare mister al creierului uman?
Misterul lui este chiar el, creierul. Este un computer extrem de ocupat, iar în acest moment nu cred că ştim nici măcar 10% din misterele lui. Personalitatea psihică este condiţionată de mulţi factori, în special sociali şi culturali. O credinţă este suficientă pentru a produce la unii oameni modificări neuronale.
Se poate păcăli detectorul de minciuni?
Un mare psihopat poate să-l păcălească indiferent de câtă pregătire şi câtă specializare a făcut psihologul care pune întrebările şi interpretează răspunsurile. Depinde de structura celui supus testului. Un spion sau un infractor foarte motivat pot să păcălească detectorul.

Ce-i place
Îi plac legumele şi fructele de tot felul. Îi place eleganţa. Este un mare iubitor de tablouri, în special cele pictate de artişti contemporani. Îi place să dea cadouri celor apropiaţi şi să fie înconjurat de cât mai mulţi prieteni.

Ce nu-i place
Nu-i plac fructele de mare şi nici carnea de peşte, deşi recunoaşte că nici n-a făcut mari eforturi să se obişnuiască cu aceste alimente. Nu-i plac femeile neîngrijite şi cele lipsite de eleganţă. Urăşte meschinăria, răutatea şi rigiditatea în raţionament şi comportament.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite