Bacău: Portret/ Ionuţ Paisa cântă la trompetă melodii de Bach

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Paisa
Ionuţ Paisa

Adolescentul visează să facă parte dintr-o orchestră şi să studieze peste hotare cu maeştri în domeniu.

La doar 14 ani, Ionuţ Paisa este un virtuoz al trompetei, iar numeroasele premii pe care le-a obţinut la diferite competiţii dovedesc acest lucru. „Nimeni din familia mea nu are talent la muzică. Mie mi-a plăcut de când eram mic, tocmai de aceea, în clasele I-IV am făcut parte din corul şcolii din Dofteana“, îşi aminteşte Ionuţ.

Carmen Antal, profesoara sa de orgă, l-a îndrumat să urmeze din clasa a V-a cursurile Liceului de Artă „George Apostu“.  A plecat spre Bacău cu gândul că  va studia chitara, dar din prima zi a învăţat să sufle la trompetă.

Locuri fruntaşe la concursuri

„Aşteptam pe un coridor şi de acolo m-a luat profesorul meu şi m-a adus la ore. Mi-a fost puţin greu la început, dar am simţit că-mi place trompeta şi de atunci nu mi-am mai dorit să învăţ alt instrument la fel de bine“, a povestit tânărul. Ionuţ Paisa a luat primul premiu la 12 ani.

Nu trece zi fără studiu

„Aveam un an de când studiam şi am zis să-mi încerc norocul la o competiţie la Piatra Neamţ unde am luat locul II“, spune Ionuţ. La fiecare concurs a obţinut un loc fruntaş, iar anul acesta la Olimpiada Naţională de Muzică a luat locul I la faza locală şi pe regiunea Moldovei. A fost primul clasat şi la competiţia naţională „Primăvara Artelor“. Pentru că vrea să devină un instrumentist priceput,Ionuţ exersează în fiecare zi.

„În general, studiez la şcoală pentru că stau în gazdă şi i-aş deranja pe vecini dacă aş repeta acasă. Îmi place să cânt la trompetă pe muzică clasică compusă de J.S. Bach şi P.I. Ceaikovski. Ador jazzul“, adăugă Ionuţ. Pentru că pe viitor îşi doreşte foarte mult să facă parte dintr-o orchestră, în timpul liber cântă în fanfara şcolii.

Profil
Născut. 21 septembrie 1996, Comăneşti, judeţul Bacău.
Studii. Este în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „George Apostu“ din Bacău.
Familie. Are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă ar fi să înveţi un alt instrument muzical, ce ai alege?
Pentru că sunt pasionat de jazz, mi-ar plăcea să cânt la saxofon. Deocamdată vreau însă să învăţ să stăpânesc foarte bine muzica de trompetă. Cu toate acestea, pe viitor cu siguranţă voi încerca să cânt şi la un alt instrument.
 
Unde vrei să studiezi în continuare?
Vreau să urmez Consevartorul, dar nu cred că aici în România, ci în străinătate. Am văzut de-a lugul timpului că toţi cei care au mers peste hotare s-au realizat. La noi este mai greu şi se câştigă puţin din muzică.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite