Bacau: Portret/ Ioana Tărăbanţe: „Olimpiadele mi-au ridicat ştacheta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ a cochetat la concursuri cu matematica şi biologia, însă cele mai mari satisfacţii i le-a adus limba engleză.

Până în clasa a IX-a, limba engleză a fost pentru Ioana doar o materie la care se străduia să ia note bune şi nimic mai mult. În şcoala generală se axa mai mult pe matematică şi română. În clasa a VIII-a a reuşit chiar să ajungă la Olimpiada Naţională de Matematică. „Când am ajuns în finala pe ţară la matematică am realizat că nu poţi obţine niciodată rezultate foarte bune dacă nu te dedici sută la sută studiului. Tot atunci mi-am dat seama că matematica este un obiect care mă depăşeşte la un nivel aşa de înalt“, a spus Ioana.


De la extaz la dezamăgire


Experienţa de la matematică a determinat-o să se înscrie la liceu la o clasă cu profil de engleză intensiv. Spune că a luat această decizie pentru că a fost convinsă în acel moment că va face faţă cu uşurinţă noii provocări. Bănuiala ei s-a confirmat chiar mai repede decât s-a aşteptat. În clasa a IX-a a hotărât să participe la olimpiada de engleză. Nu a crezut că va ajunge în finala concursului şi nici nu şi-a imaginat ce avea să urmeze.


„Nu m-am pregătit foarte tare pentru acel concurs. În finală am avut de scris o compunere şi de formulat o scrisoare, plus partea de gramatică. Am avut o surpriză foarte mare când am aflat că am luat premiul întâi“, a mărturisit Ioana. În clasa a X-a, la aceeaşi olimpiadă, emoţiile au fost mult mai mari. Pleca din postura de favorită la câştigarea marelui premiu şi îşi dorea mult o confirmare a succesului obţinut cu un an în urmă.


Din păcate, nu a reuşit să îşi îndeplinească visul. „Am luat doar menţiune. La proba scrisă m-am descurcat foarte bine, însă la oral nu am avut foarte mult noroc. Am intrat la examinare seara, la ora 19.00. Eram obosită şi eu, dar şi membrii comisiei care nu au avut prea multă răbdare cu mine“, a povestit tânără.


Schimbare de planuri


Experienţa trăită la acestă ultimă olimpiadă a determinat-o să-şi schimbe radical opţiunile de viitor. Cum la limba engleză şi-a demonstrat deja calităţile, acum este decisă să renunţe să mai participe la concursuri la acest obiect şi vrea să-şi încerce norocul la o altă materie. „Nu a fost corect ceea ce s-a întâmplat la ultima olimpiadă, am fost dezamăgită. M-am gândit foarte serios ce vreau să fac în viitor. Îmi doresc să dau la Medicină şi atunci trebuie să-mi canalizez energia spre obiectele care se cer la admitere la Facultatea de Medicină“, a  încheiat Ioana.

întrebări şi răspunsuri
Ce ai învăţat din experienţa „olimpiadă“?
Am învăţat că, dacă vrei să obţii ceva în viaţă, trebuie să lupţi. Fără muncă nu poţi obţine nimic din ceea ce-ţi doreşti. Participarea mea la olimpiade mi-a ridicat ştacheta şi m-a determinat să ţintesc mereu tot mai sus, să nu rămân un elev bun doar la nivelul clasei.

Ce planuri de viitor ai?
Anul acesta am fost la olimpiada de biologie, dar am ieşit doar a doua pe judeţ. Vreau însă ca la anul să mă calific la faza naţională. Vom studia genetica şi, chiar dacă această materie nu trebuie la admiterea la Medicină, vreau să merg la olimpiadă. După ce voi intra la facultate vreau să plec din ţară. Dacă nu voi reuşi cu bursă, atunci îmi voi încerca norocul după terminarea studiilor.

ce-i place
În timpul liber, Ioanei îi place să citească, în special cărţi ale unor autori francezi şi volume care tratează subiecte legate de Franţa. Elevei îi mai place să asculte muzică
şi să se uite la filme. În domeniul culinar, Ioana recunoaşte că adoră supa de pui.

ce nu-i place
Ioana spune că este o persoană care se plictiseşte în general foarte repede şi tocmai de aceea nu suportă să facă acelaşi lucru mult timp. Nu-i plac filmele de groază, lucrurile făcute superficial şi nici oamenii prefăcuţi. Nu-i place cartea „România pitorească“.

profil

născută. 29 august, 1993, la Bacău.
studii.
Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ferdinand I“.
familie.
Este singură la părinţi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite