Bacău: Portret/ Florentina Oţetea: „Mă simt liniştită atunci când pictez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia este profesoară de arte plastice de 14 ani. În tot acest  timp, a pictat tablouri ce sunt prezentate acum, pentru prima dată, într-o expoziţie personală. 

Florentina Oţetea iubeşte pictura încă de când a văzut, în casa unui preot, pentru prima dată un tablou ce ilustra o natură statică. „Aveam 13 ani şi părinţii mei botezau un copil. Am fost în casa unui preot unde am văzut o lucrare cu flori de liliac pe care am încercat să o redau mai târziu. Am ştiut atunci că vreau să devin pictor, chiar dacă părinţii s-au împotrivit“, îşi aminteşte Florentina.


Ca să-şi îndeplinească visul a fost o elevă extrem de silitoare la orele de desen din gimnaziu, unde l-a avut ca profesor îndrumător pe Ionel Lăzureanu. „El a fost cel care m-a motivat să dau mai departe la Liceul de Artă «Octav Băncilă» din Iaşi. În total, erau 25 de locuri şi am fost şi eu printre cei care au intrat în promoţia res-pectivă la grafică. Trecerea de la munca din gimnaziu la cea din liceu a fost dificilă. Noi am prins şi treaptă, iar examenul era eliminatoriu. Profesorii erau foarte exigenţi“, explică Florentina. După ce a absolvit liceul, băcăuanca s-a angajat ca disigner de interior.


Ignoră regulile de dragul artei


În tot acest timp, a studiat pentru a intra la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi. „Cât timp am lucrat ca designer, îmi aduc aminte că am avut numeroase discuţii cu şefii mei pentru că mie îmi plăcea să ies din tipare, să ignor uneori regulile de dragul artei“, îşi aminteşte femeia amuzată.
La facultate a învăţat Pedagogia Artelor la clasa lui Valeriu Gonciariuc.

„Am avut profesori extraordinari şi voi fi mereu recunoscătoare şi mentorului meu Ioan Gânju, care m-a îndrumat în carieră încă de la 14 ani“, spune Florentina. După terminarea studiilor universitare, s-a angajat în învăţământ şi, de 14 ani, predă artele plastice elevilor. În paralel, s-a remarcat la numeroase expoziţii de artă plastică la care a participat cu lucrări, alături de artişti consacraţi.


Artista a pregătit pentru public prima sa expoziţie personală. Aceasta a fost vernisată pe 23 iulie, la Galeria Nouă din Bacău. „Am adus pentru public toate lucrările mele. Este pentru prima dată când le expun la un loc. Sunt aproape 30 de tablouri pe diferite teme. Vreau în acest fel să mă alătur şi eu membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România“, afirmă Florentina. Colecţia de tablouri a adunat laolaltă portrete, peisaje şi naturi statice. „Mă simt liniştită când pictez. Arta e lucrul pe care eu îl preţuiesc cel mai mult şi vreau ca şi oamenii să simtă asta prin tablourile mele“,  spune artista.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
Mi-am propus ca pe viitor să organizez mai multe expoziţii personale şi să lucrez mai mult decât am făcut-o pănă acum, fiind mereu prinsă cu alte probleme. Vreau să vând din lucrări de artă şi să devin un artist mai cunoscut.
Cum este pregătită actuala generaţie de elevi? Există diferenţe?
Faţă de generaţia noastră, copiii din ziua de astăzi sunt mai puţini conştiincioşi. Noi luam lucrurile mai în serios. Nu este vorba că nu sunt talentaţi, ci doar că au mai puţin chef de lucru. Eu încerc zi de zi să le arăt cât de frumoasă este arta sub toate aspectele ei.

ce-i place
Florentina adoră florile. De aceea, şi-a plantat foarte multe soiuri în grădina casei. Totodată, iubeşte călătoriile deoarece îi oferă posibilitatea să admire natura sub toate formele ei.

ce nu-i place
Băcăuanca urăşte dezordinea într-o locuinţă. De asemenea, se fereşte de oamenii mincinoşi şi obraznici şi nu cumpără niciodată un obiect pe care ea îl consideră kitsch.

profil
născută. 1 ianuarie 1963, în Bacău.
studii. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
familie. Este căsătorită şi are un copil.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite