Bacau: Portret/ Diana Popa aplică metode inedite la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara este pasionată de metodică şi caută tot timpul să vină cu ceva nou în faţa elevilor. Multe idei le-a importat din ţările în care a urmat cursuri.

I s-a spus că meseria care i se potriveşte ca o mănuşă este cea de cadru didactic. Mai târziu s-a convins că aşa este şi că îi place ceea ce face cu o singură condiţie. Să nu se plafoneze şi să nu se limiteze la metodele de predare învăţate în facultate. A avut curiozitatea să afle cum este să stai la catedră într-un colegiu din străinătate şi a aflat.


Secrete pe hârtie igienică


Recent, Diana Popa, profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ Bacău a fost la un stagiu de formare continuă în Polonia. „A fost vorba de un job-shadowing Comenius şi am primit finanţare cu sprijinul Comisiei Europene. A fost pentru prima dată când am şi predat, nu doar am asistat sau participat la cursuri“, ne-a declarat Diana.  A mers într-un colegiu din localitatea Przemysl, Polonia, specializat în formarea şi perfecţionarea profesorilor de limbi străine. După câteva zile în care a urmărit modul de predare de acolo, băcăuancei i-a venit rândul să apară în faţa studenţilor polonezi. Atunci a pus în aplicare o metodă inedită de predare.


„Am vrut să vin cu ceva inedit şi le-am dus o rolă de hârtie igienică din care i-am pus să rupă fiecare cam cât folosesc de obicei şi atât. Au rupt şi le-am spus că pentru fiecare bucăţică să spună câte un secret. Astfel eu am încercat să le arăt că folosindu-te de orice lucru poţi să-i faci să comunice, să se cunoască mai bine“, a mai spus profesoara.


A adus idei noi de la Cambridge


Ideea ei a fost apreciată chiar şi de profesorii polonezi care asistau la curs şi care au insistat să participe la acest joc. Diana recunoaşte că este pasionată de metodică şi că şi-a lărgit orizonturile după ce a început să participe la schimburi de experienţă în străinătate. A fost în Marea Britanie de trei ori şi o dată în Irlanda. Din fiecare loc a învăţat câte ceva şi a încercat pe cât posibil să pună în practică în Bacău ce a învăţat acolo. „Am fost la Cambridge şi acolo am văzut cât de uşor învaţă elevii prin intermediul platformei Moodle şi am început să implementez sistemul şi aici. Am o singură clasă cu care lucrez prin internet şi pot să spun că rezultatele sunt excelente“, mai spune Diana.


Dascălul vrea astfel să-i pregătească pe elevi pentru pasul următor, universitatea, mai ales că mulţi dintre ei vor să meargă să studieze în străinătate. În viitorul apropiat are de gând să scrie o carte despre metodică, evident, din care să se inspire toţi colegii de breaslă.

întrebări şi răspunsuri
Cum vă înţelegeţi cu elevii dumneavoastră?
Lecţiile mele sunt pline de viaţă. Eu fac tot posibilul să-i ajut să scape de teama asta de a vorbi în faţa oamenilor. Am avut o clasă unde le era frică să vorbească în engleză şi i-am pus să facă playback. Au venit cu un CD-player şi au susţinut un mic concert în faţa clasei. Acum, copiii sunt deschişi şi nu mai au teamă să vorbească în public.
Cu ce amintiri aţi venit din străinătate?
Când eram la un curs în Anglia ne-am cazat la o gazdă care pregătea tot felul de mâncăruri. M-am gândit să-i cer reţetele, să fac şi eu acasă. Am avut surpriza să aflu că ei au meniul stabilit pe săptămână şi că în fiecare luni, de exemplu, mănâncă acelaşi fel de mâncare. Asta mi s-a părut ceva deosebit.

ce-i place
 „Îmi place arta fotografică şi să mă joc cu copiii. Îmi plac jocurile, indiferent dacă sunt sau nu didactice. Îmi plac studiile antropologice, să compar culturi şi civilizaţii“, spune Diana.
ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care acţionează la nivel imitativ. Nu-mi plac lucrurile statice şi nu-mi place frigul. În rest, nu cred că mai e ceva care să nu-mi placă deoarece orice se poate folosi la a-i ajuta pe oameni să comunice“, afirmă tânăra.

profil
născută. 20 decembrie 1977, Bacău.
studii. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi
familie. Este căsătorită şi are un copil.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite