Bacău: Portret/ Ciprian Tomiţă studiază Scriptura şi Qwan Ki Do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a urmat Institutul Biblic, băcăuanul conduce un centru de consiliere pentru familiile aflate în dificultate şi practică artele marţiale.

Bărbatul a fost atras încă din primul an de facultate de munca în domeniul social. „Iniţial am lucrat la Societatea Handicapaţilor Fizic. În primul an de facultate am făcut voluntariat la Asociaţia Betania, după care am fost angajat ca asistent social la Centrul de Zi pentru copii. Este o muncă dificilă, dar care oferă satisfacţii, mai ales când părinţii unui copil cu dificultăţi îţi mulţumesc pentru că ai reuşit să îl ajuţi“, povesteşte Ciprian Tomiţă.

A avut şi un motiv special pentru care a ales această carieră. „Una din motivaţiile mele a fost şi faptul că ambii părinţi au deficienţe de auz“, spune băcăuanul.

De la copiii cu Sindrom Down a ajuns la religie

În anul 2000 a devenit directorul Centrului de Zi pentru copiii cu Sindrom Down şi autism. El consideră că un merit important în alegerea drumului în viaţă l-au avut şi profesorii de la Facultatea de Psihologie, care au ştiut să prezinte cazuri concrete din domeniul psihologiei copilului şi asistenţei sociale.

„A fost foarte important şi faptul că am găsit la Betania colegi extraordinari. În plus, mi-a plăcut stilul lui Andre Muit, preşedintele asociaţiei şi modul de a aborda problemele, de a ajuta familii în mod discret. Modelul olandez adus în Bacău este foarte eficient. Este un domeniu spre care nu aş ezita să-mi îndrum chiar şi copiii, dacă ar fi interesaţi“, mai spune directorul Centrului.

Un curs de Istoria religiilor l-a determinat pe Ciprian Tomiţă să urmeze Institutul Biblic. „Studierea Scripturii a devenit o pasiune. Este foarte important să înţelegi religiile şi de aceea am studiat acest domeniu, interconfesional. Mă interesează şi interpretarea istorico-gramaticală a Scripturii. Credinţa este foarte importantă, dacă este ancorată în realitate“, spune Ciprian. Însă nu doar Scriptura ocupă un loc important în agenda directorului de la Betania, ci şi sportul, dar nu orice fel de disciplină, ci cele de full-contact.

„Pasiunea pentru Qwan Ki Do mi-a deschis-o Valentin Dumea în timpul liceului, iar apoi i-am cunoscut pe Doru Mardare, Gabi Muntenaşu şi mai ales pe regretatul Dan Botezatu. Fac şi acum antrenamente de kick-boxing, iar dorinţa mea este să deschid, împreună cu câţiva colaboratori, o sală unde copiii şi tinerii să practice arte marţiale mixte“, spune Ciprian Tomiţă. „Ultimate Fighting Challenge“, unde se întâlnesc toate stilurile, este evenimentul sportiv preferat.

Profil
Născut. 14 octombrie 1972, Bacău.
Studii. Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială, Institutul Biblic.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
De ce consideraţi sportul atât de important?
Pentru că sportul este una din căile prin care copiii şi adolescenţii se pot forma ca oameni şi pot primi o şansă pentru o viaţă mai bună. Chiar ştiu sportivi care au plecat dintr-un mediu dificil, din familii sărace şi reuşesc să se apropie de performanţă şi de o carieră în acest domeniu.
Vă vedeţi în domeniul social şi peste 20 de ani?
Chiar dacă este o perioadă dificilă, mă văd şi peste mulţi ani lucrând în acest domeniu. Un rol foarte important are familia, care mă sprijină şi este o oază de linişte.

Ce-i place
Muzica rock, cu condiţia să aibă mesaj optimist, pozitiv. „Acum îmi plac mult cei de la Living Sacrifice, dar ascult şi Sepultura şi Decean şi mi-au lăsat o impresie bună şi ultimele piese de la ProConsul“.

Ce nu-i place
„Sunt sigur că mulţi spun acest lucru, însă nu îmi place falsitatea. Mă deranjează ipocrizia, prefer oamenii care spun ceea ce gândesc“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite