Bacău: Portret/ Andrei Ştefănescu, stomatologul poliţiştilor milanezi
0Cel mai tânăr dintre medicii stomatologi implantologi din Bacău se pregăteşte să participe la New York la cele mai grele 30 de intervenţii dentare din lume.
Când era în clasa a V-a, Andrei a decis să se facă medic stomatolog. Atunci a fost nevoit să meargă la dentist din cauza unei carii la o măsea. Spre deosebire de alţi copii, nu a fost înspăimântat de ustensilele folosite de medic şi nici de sunetele scoase de freze. I-a plăcut atât de mult în cabinet încât şi-a anunţat părinţii că vrea şi el „să pună dinţi la oameni“.
După facultate şi-a deschis propriul cabinet
I-a convins că nu poate renunţa la visul lui abia când a ajuns în clasa a XII-a. Părinţii l-au sprijinit să stea pe lângă un medic şi să „fure“ meserie de la el, iar după absolvirea facultăţii tot ei l-au ajutat să-şi deschidă propriul cabinet. La cei 31 de ani, Andrei este deja specialist în implantologie dentară, fiind cel mai tânăr medic din judeţ cu această specializare. Spune că a ales implantologia pentru că a simţit încă din facultate că acest domeniu îi va oferi cele mai mari satisfacţii.
Poliţiştii din Milano, pacienţi la Bacău
„Este ultima tehnică în domeniu prin care se poate readuce zâmbetul pe faţa pacienţilor cu paradontoză. Implantul oferă cel mai înalt confort şi o estetică impecabilă“, spune Andrei. Convingerile sale, dar şi norocul l-au făcut să aibă parte de clienţi pe care nu bănuia că-i va avea într-un oraş de provincie. A avut şansa să-i remodeleze dantura lui Antonio Vighione, şeful Poliţiei din Milano, Italia, iar de aici şi până să-i primească în cabinetul său toţi poliţiştii din capitala modei nu a mai fost decât un pas.
„Vighione este căsătorit cu o doamnă din Bacău a cărei mamă este pacienta mea. Aşa a ajuns el în cabinetul meu. A fost mulţumit de lucrare şi mi-a propus să închei un contract cu Poliţia din Milano pentru ca toţi angajaţii de acolo să-şi facă dantura la mine“, a povestit Andrei. Aşa a ajuns ca în aproape un an să trateze peste 60 de poliţişti milanezi care vin periodic la Bacău pentru a se lăsa pe mâinile sale.
Medicul spune că mai are multe de învăţat în acestă meserie, iar cea mai mare provocare o va avea în acest an în luna martie. Va merge la New York unde va lucra împreună cu medicii americani la cele mai grele 30 de cazuri din lume.
Ghid dedicat medicilor stomatologi
„Stomatologii americani sunt consideraţi cei mai buni din lume, iar cei din România sunt cotaţi pe locul doi în Europa, după germani. Voi avea multe de învăţat din această experienţă“, este de părere Andrei Ştefănescu. Pentru că nu are de gând să se oprească aici, medicul vrea să le dea o mână de ajutor şi celorlalţi colegi din breaslă. Lucrează deja la un ghid al fiecărui dinte de la naştere şi până la factorul de îmbolnăvire, volum pe care este decis să-l termine în cel mult un an.
„Durează atât de mult pentru că trebuie să fac poze la fiecare dinte în toate stadiile de dezvoltare. Odată terminat, ghidul va uşura foarte mult munca depusă de medici“, a încheiat Andrei Ştefănescu.
Profil
Născut. 8 decembrie 1979, la Bacău.
Studii. Facultatea de Medicină Iaşi, doctorand la Chirurgie maxilo-facială la profesorul Maria Voroneanu.
Familie. Este căsătorit şi are un băieţel.
Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai grea lucrare realizată?
Am avut un pacient din Italia care nu avea niciun dinte în gură. I-am pus 18 implanturi, apoi cei 28 de dinţi. Suportul pe care am montat dinţii a fost făcut din aur. A fost o lucrare complexă pe care am făcut-o în şapte luni, iar la final m-am simţit cel mai fericit om de pe pământ.
De ce boli suferă majoritatea pacienţilor?
Cei mai mulţi dintre cei care vin la cabinet suferă de paradontoză. Toate lucrările vechi în care se foloseau aliaje nenobile au distrus în timp mecanismul numit gură. Asta este unul dintre motive, iar al doilea ţine de sărăcia în care se află societatea noastră. Foarte mulţi pacienţi nu-şi permit să-şi rezolve problemele dentare la timp şi din acest motiv apar complicaţii.
Ce-i place
Când are timp liber sau îşi permite câteva zile de concediu merge în Deltă la pescuit. Îi place să se recreeze împreună cu familia, îi plac mâncărurile pe bază de peşte. De asemenea, apreciază persoanele inimoase şi pline de viaţă şi se simte în largul lui când este înconjurat de cât mai mulţi oameni.
Ce nu-i place
Nu-i plac invidia şi laşitatea de care dau dovadă o parte din semenii săi. Nu suportă noroiul şi nici zilele ploioase. Nu-i plac mâncărurile grase şi recunoaşte că, de mai mulţi ani, s-a obişnuit să-şi protejeze ficatul evitând orice este gătit pe bază de prăjeli.